Η απειλή του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι φαίνεται
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Ο Έλον Μασκ λοιπόν απείλησε μέσω Twitter πως θα πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla.
Αφού τον… φάγανε με την πολυσυζητημένη φορολογία των unrealized gains (μη πραγματοποιηθέντα κέρδη) στα πλαίσια της νέας σοσιαλιστικής μόδας αναδιανομής του πλούτου, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος πετάει το γάντι στους Δημοκρατικούς προκαλώντας ανοιχτά πως θα ρευστοποιήσει λοιπόν τις θέσεις του… “για να δούμε τι θα καταλάβετε”.
Οι περισσότεροι πιθανόν να παραβλέψουν την απειλή ως κούφια. Μήπως όμως δεν είναι μπλόφα; Ο απρόβλεπτος σούπερσταρ των αγορών έχει αποδείξει πολλάκις πως είναι ικανός για το οτιδήποτε, και πως κάνει πράξη όσα λέει. Το αποτέλεσμα της ψηφορορίας… πανηγυρικό “πούλα”.
Το αν από πίσω κρύβεται μια βαθύτερη ατζέντα που σκηνοθετεί αυτές τις κινήσεις δίνοντας στο κοινό (εμάς) τη ψευδαίσθηση πως υπάρχει ένας λόγος για ό,τι γίνεται στις διεθνείς αγορές, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε και δεν έχει σημασία στην προκειμένη. Διότι ό,τι κι αν ισχύει, γεγονός είναι πως ο Μασκ μπορεί και θα το κάνει, εφόσον κι ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα μείνει πιστός στο αποτέλεσμα της διαδικτυακής ψηφοφορίας που ίσως κρίνει όχι μόνο το μέλλον της Tesla, αλλά της παγκόσμιας οικονομίας!
Ένας μόνο παίχτης ανεβοκατεβάζει τις αγορές
Κι αυτό διότι αν ο Μασκ προχωρήσει στην πώληση του 10% των μετοχών, πέραν του γεγονότος ότι θα ρευστοποιήσει 21 δισ. δολάρια, θα καταφέρει να διακινήσει με μία μόνο συναλλαγή το 80% του ημερήσιου τζίρου της εισηγμένης στη Wall Street.
Το ειδικό βάρος της Tesla στον S&P είναι τόσο εξωφρενικά κολοσιαίο, που από μόνη της ανεβοκατεβάζει το δείκτη-βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς, και κατ’ επέκταση τις διεθνείς αγορές γενικότερα.
Η Wall Street αυτή τη στιγμή κρέμεται από μια κλωστή, κόντρα στο success story παραμυθάκι δήθεν ανάκαμψης που σκοπίμως προωθούν μέσα, κεντρικοί τραπεζίτες και πολιτικοί. Μετοχές, κρυπτονομίσματα και λοιπά risk assets βρίσκονται σε εξαιρετικά υπερτιμημένα επίπεδα, εδώ και ΧΡΟΝΙΑ, οχι μήνες.
Για την ακρίβεια ίσως και να είναι άδικο να το λέμε αυτό για (κάποια) κρυπτονομίσματα, ωστόσο επειδή αυτή τη στιγμή δρουν ως “βαλβίδα αποσυμπίεσης” της υπέρμετρης μετα-κόβιντ ρευστότητας της Wall Street, είναι μαθηματικά βέβαιο πως όταν αυτή καταρρεύσει, θα είναι τα πρώτα που θα την πληρώσουν.
Το φαινόμενο της πεταλούδας
Ζούμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση όπου αφενός όλοι γνωρίζουμε πως ο αυτοκράτορας είναι γυμνός, αφετέρου υποκρινόμαστε πως όλα είναι καλά. Στην πραγματικότητα μέσα τους, όλοι οι παράγοντες της αγοράς ψάχνουν αυτή τη μικρή αφορμή που θα πυροδοτήσει το σκάσιμο της μεγαλύτερης φούσκας όλων των εποχών. Διότι η μακροβιότερη bull market μόνο ένα θεαματικό τέλος μπορεί να έχει.
Σε αυτό το παζλ που σχηματίζεται, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πως κοινός παρανομαστής είναι η Tesla, η οποία σε ένα ακόμη πρωτοφανές “σημείο των καιρών” ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά για το ποια κατεύθυνση παίρνει η Wall Street.
Αν λοιπόν ο Μασκ πουλήσει το 10%, και πυροδοτήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο sell-off στην Tesla (αφού φυσικά μια κίνησή του θα πολλαπλασίαζε εκθετικά την διόρθωση), τότε αυτό με τη σειρά του ενδεχομένως να ρίξει τη Wall Street σε bear market. Τελικά ένα φαινομενικά αθώο tweet ίσως να μην είναι τόσο αθώο ε;
Φυσικά αν συμβεί αυτό, δε θα φταίνε οι εκατομμύρια ακόλοθοί του που απάντησαν “πούλα”, αφού ο αδαής όχλος σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα μωρό που του δίνεται ένα γεμάτο όπλο. Όμως τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις της αγοράς βρίσκουν τους πιο απίθανους τρόπους να τη χειραγωγούν. Τίποτα πλέον δεν πρέπει να μας φαντάζει απίθανο, όλα να τα απορίπτουμε, όλα να τα περιμένουμε…
Πέρα από μια ενδεχόμενη χιονοστιβάδα στις αγορές από τη χιονόμπαλα του Μασκ, το αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος -ή μάλλον το μήνυμα που θέλει να στείλει- είναι πως το “υγρό όνειρο” της σοσιαλιστικής αναδιανομής του πλούτου είναι απλά ένα όνειρο. Διότι ακόμη κι αν πουλήσει, το αποτέλεσμα θα είναι ένα καταστροφικό ντόμινο που αφήσει αρνητικό πρόσημο στις τσέπες του κόσμου. Κι αυτά συμβαίνουν όταν η αγορά περιστρέφεται γύρω από έναν μόνο παίχτη – δυστυχώς η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και περισσότερο centralized.
Win-win για τον Μασκ
Από την άλλη πλευρά, για τον Μασκ – που θα χαιρόταν να «αναγκαστεί» να απορρίψει ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της Tesla στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών, καθώς θα κατακλυστεί από ρευστότητα – το κέρδος θα είναι διπλό, αφού στη συνέχεια θα μπορεί να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς για την ανοησία τους…
Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα ίσως καταστούμε μάρτυρες μιας κατάρρευση της τιμής των μετοχών της Tesla, κάτι που θα μπορούσε να επεκταθεί γρήγορα στην ευρύτερη αγορά – γεγονός για το οποίο μπορεί να κατηγορήσει ξανά τους Δημοκρατικούς!
Σε κάθε περίπτωση, ο Μασκ είναι κερδισμένος. Μπορεί κάλλιστα να πουλήσει το 10%, χωρίς να πει πότε, πληρώνει και τους φόρους, και μετά 200 δολάρια κάτω επαναγοράζει με κέρδος. Αφού φυσικά πρώτα “κάτσει η σκόνη” κι αυτό ίσως πάρει καιρό…
Πολιτικά, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα ακόμη πιο ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Δημοκρατικούς μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα στη Βιρτζίνια την προηγουμένη εβδομάδα. Η κατάρρευση της αγοράς θα ήταν πραγματικά το κερασάκι στην τούρτα που θα οδηγήσει σε “κόκκινη χιονοστιβάδα” στις ενδιάμεσες εκλογές τον επόμενο Νοέμβριο, ειδικά αν άλλοι δισεκατομμυριούχοι CEO ακολουθούν τα βήματα του Musk σε δημοσκοπήσεις μεσω Twitter» για το αν θα έπρεπε και αυτοί να… οδηγήσουν τη μετοχή τους σε ελεύθερη πτώση.
Πολιτική χιονοστιβάδα για τους Δημοκρατικούς
«Βρισκόμαστε μάρτυρες των μαζών του Twitter να αποφασίζουν το αποτέλεσμα ενός στοιχήματος 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο διαχειριστής κεφαλαίων Chamath Palihapitiya σε απάντηση στο tweet του Μασκ.
Στο μεταξύ το tweet του Σαββάτου (7 Νοεμβρίου 2021) είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που ο Musk συζήτησε την πώληση μετοχών της Tesla. Tην Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2021, ο Μασκ προκάλεσε έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών που δήλωσε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πλούτου του δισεκατομμυριούχου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της πείνας στον κόσμο. Έγραψε ότι θα πουλούσε μετοχές της Tesla εάν το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων μπορούσε να περιγράψει με συγκεκριμένο τρόπο στο Twitter τα οικονομικά δεδομένα.
Και μετά, υπήρχαν οι φιλελεύθεροι, που διακηρυγμένο πολιτικό στοχο έχουν τη δήμευση του πλούτου επιτυχημένων επιχειρηματιών, όπως ο Γάλλος οικονομολόγος Gabriel Zucman από τη… σοσιαλιστική Μέκκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «ανυπομονούσε για την ημέρα που προκειμένου ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο να καταβάλει κάποιο φόρο δεν εξαρτάται από μια δημοσκόπηση στο Twitter». Είθε να μην έρθει εκείνη η ημέρα…
Πάντως, η Wall Street τελευταία δίνει όλο και περισσότερα σινιάλα πως έρχεται το κραχ. Περισσότερα σε αναλυτικό άρθρο μέσα στην εβδομάδα…