«Τα νοσοκομεία έχουν πλέον έτοιμο τον προϋπολογισμό τους στην αρχή της χρονιάς και έτσι μπορούν να προγραμματίσουν και να βελτιώσουν τη διαχείριση των οικονομικών τους».

Με αυτή τη φράση ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως το υπουργείο Υγείας συντόνισε αποτελεσματικά για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες περισσότερα από 110 νοσοκομεία, ώστε να καταρτίσουν στην αρχή της χρονιάς τον προϋπολογισμό τους. Μάλιστα κατά προτεραιότητα καταρτίστηκαν οι προϋπολογισμοί των μεγαλύτερων νοσοκομείων, οι οποίοι εστάλησαν μέσα του Δεκεμβρίου. Ένα εγχείρημα που απαιτεί καλό συντονισμό και μεθοδική οργάνωση, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η συνήθης διαδικασία που ακολουθούσαν τα νοσοκομεία τα προηγούμενα- τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια- ήταν η εξής:

Κάθε έτος, η κατάρτιση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, βάσει των οδηγιών του υπουργείου Υγείας, παραδοσιακά ολοκληρώνονταν μέχρι την 31 Μαρτίου του επόμενου έτους. Προκειμένου να είναι εφικτή η λειτουργία των νοσοκομείων κατά το πρώτο τρίμηνο, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου έστελνε ένα έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενημερώνοντάς τους ότι δεν θα είναι έτοιμο το υπουργείο Υγείας (και άρα τα νοσοκομεία) να κάνει χρήση του προϋπολογισμού την 1η Ιανουαρίου, και τους ζητούσε την άδεια για λόγους δημοσίου συμφέροντος να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία μέχρι την 31 Μαρτίου του επόμενου έτους με το 40% του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών τους.

Αυτό συνέβαινε από τη σύσταση των Υγειονομικών Περιφερειών, χωρίς ποτέ να έχουν ξεκινήσει τα νοσοκομεία να λειτουργούν με τον εγκεκριμένο αρχικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους πριν από το πρώτο τρίμηνο.

Αυτή η σημαντική τρίμηνη καθυστέρηση έγκρισης των αρχικών προϋπολογισμών είχε ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της οικονομικής διαχείρισης του συστήματος, αναφέρει ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Τώρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία μπορούν να υλοποιούν από την αρχή του έτους τον προγραμματισμό των διαγωνισμών τους και να επιτυγχάνουν καλύτερο προγραμματισμό και την δημιουργία οικονομικών κλίμακας, όπως καλύτερες τιμές για τα αναλώσιμα.

Ειδικότερα, όταν από την αρχή του έτους υπάρχουν οι διαθέσιμες πιστώσεις των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, είναι εφικτός ο καλύτερος προγραμματισμός όλων των διαγωνισμών με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση και απορρόφηση των πιστώσεων. Επιπρόσθετα, η έγκαιρη κατάρτιση του προϋπολογισμού, αποτελεί εργαλείο στα χέρια της Διοίκησης προκειμένου να θέσει στόχους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πιστώσεων.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την έγκαιρη κατάρτιση των προϋπολογισμών, μειώνεται η ανάγκη τροποποιήσεων των προϋπολογισμών των νοσοκομείων μέσα στη χρονιά. Αυτό βοηθά στον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και στη μείωση του διοικητικού κόστους. Εκτός όλων των ανωτέρω, ευνοεί το συντονισμό όλων των αρμόδιων διευθύνσεων, κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου προκειμένου να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες πιστώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαβάστε ακόμη: