Οι αγορές έφτασαν σε σημείο πλήρους συνθηκολόγησης ( full capitulation»), διαπιστώνει η τελευταία έρευνα της Bank of America μεταξύ 259 fund managers με συνολικά υπο διαχείριση κεφάλαια 722 δισ. δολ. καθώς τα επίπεδα απαισιοδοξίας των επαγγελματιών της αγοράς έχουν κορυφωθεί, αφού οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, οι θέσεις σε μετρητά στο υψηλότερο επίπεδο από την 11η Σεπτεμβρίου και οι τοποθετήσεις στις μετοχικές αγορές στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008, δηλαδή την εποχή της χρεοκοπίας της Lehman Brothers.

Έτσι με τον σχετικό δείκτη (Bull & Bear Indicator) που μετρά την διάθεση των επενδυτών να βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο απαισιοδοξίας, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα αντίθετο σήμα, πιθανός για ένα βραχυπρόθεσμο ράλι, αναφέρει η Bank of America.

Aνάληψη μικρότερου ρίσκου

Το 58% των διαχειριστών δήλωσε πάντως ότι αναλαμβάνει μικρότερο του σύνηθες επενδυτικό ρίσκο, ποσοστό ρεκόρ που ξεπερνά ακόμη και τα επίπεδα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-2008. Ο υψηλός πληθωρισμός θεωρείται πλέον ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, ενώ ακολουθούν το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και πιθανά συστημικά πιστωτικά γεγονότα.

Την ίδια ώρα πάντως, οι περισσότεροι διαχειριστές «βλέπουν» πως ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος το 2023 κάτι που σημαίνει και χαμηλότερα επιτόκια.

Οι διαχειριστές διατηρούν πάντως ακόμη long (ανοδικές) θέσεις στο δολάριο, το πετρέλαιο, τα εμπορεύματα, τις επενδύσεις ESG και τα μετρητά και short (πτωτικές) θέσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Τις τελευταίες 4 εβδομάδες ωστόσο, αύξησαν την έκθεσή τους στις ομολογιακές αγορές, τα βασικά είδη, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ μείωσαν την έκθεσή τους σε μετοχές της Ευρωζώνης, τις θέσεις στις εταιρείες πρώτων υλών και τις τράπεζες.

Να σημειωθεί πως αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. και της Morgan Stanley, εκτιμούν πως οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο ράλι στις μετοχές μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές και η ύφεση φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή, ενώ οι μετοχές δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει πλήρως τους κινδύνους μιας οικονομικής συρρίκνωσης.

Ωστόσο, αναλυτές στρατηγικής, της Credit Suisse ανέφεραν σε σημείωμά τους, ότι οι επενδυτές αναμένουν στροφή της Federal Reserve το τέταρτο τρίμηνο και αρχίζουν να εξετάζουν τις προοπτικές των μετοχών ανάπτυξης και τίτλους με ελκυστικές αποτιμήσεις εταιρειών με κυκλικά χαρακτηριστικά.