Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο, προβλέπει η Bank of America, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Η πρόβλεψη της BofA, η οποία είναι πολύ πιο επιθετική από αυτό που προβλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θα φέρει το επιτόκιο συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης υψηλότερα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα σταματήσουν το 2023. Η προηγούμενη πρόβλεψη της Bank of America ήταν για τέσσερις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος και δύο το επόμενο έτος.

Στην τελευταία έκθεσή τους, οι οικονομολόγοι ανέφεραν την ανησυχία ότι η ΕΚΤ «κάνει πάρα πολλά/πολύ γρήγορα και δημιουργεί προβλήματα είτε με την ανάπτυξη, είτε με τα spread είτε και τα δύο».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο που θα τερματίσει τα μέτρα τόνωσης, πριν από την αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.