Ως μια εξέλιξη που θεωρείτο θέμα χρόνου ερμηνεύει η αγορά την πώληση της Praktiker Hellas από το επενδυτικό ταμείο Fairfax στη ρουμανική Paval Holding, ιδιοκτήτρια της εδραιωμένης στη γειτονική χώρα αλυσίδας DIY, Dedeman.

Η εξαγορά της Praktiker το 2014 έναντι 21 εκατ. ευρώ δεν εντάχθηκε ποτέ στον στρατηγικό σχεδιασμό του καναδικού ομίλου του Πρεμ Γουάτσα, αλλά αποτέλεσε εξαρχής μια καθαρά χρηματοοικονομική τοποθέτηση. Αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, αποτυπώνεται και στο τίμημα που επιτεύχθηκε, το οποίο, αν και δεν ανακοινώθηκε επισήμως, χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό, αποφέροντας στη Fairfax σημαντική υπεραξία.

Και τα 8 ακίνητα

Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που προβλέπεται να καταβάλει ο ρουμανικός όμιλος φέρεται να κινείται στην περιοχή των 140 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει, πέραν της εμπορικής δραστηριότητας της Praktiker Hellas, και τη μεταβίβαση οκτώ ακινήτων, στα οποία στεγάζονται σήμερα καταστήματα της αλυσίδας.

Πρόκειται για ακίνητα που είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία της Eurobank το 2019, μετά τη συγχώνευσή της με την Grivalia Properties.

Η μεταβίβασή τους στην Paval Holding ενισχύει περαιτέρω το συνολικό όφελος για τη Fairfax, η οποία θυμίζουμε ότι είναι ο βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό λίγο κάτω του 33%.

Τα συγκεκριμένα κτίρια είναι ηλικίας περίπου 30 ετών, ενώ τα μισθωτήριά τους έληγαν εντός της επόμενης τριετίας, παράγοντες που περιόριζαν τη μελλοντική τους απόδοση και καθιστούσαν ελκυστική την ένταξή τους στο πακέτο της συμφωνίας.

Επισημαίνεται ότι χθες το απόγευμα, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη συμφωνία, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας σελίδας για την Praktiker Hellas με νέο ιδιοκτήτη τη ρουμανική Paval Holding.

Προάγγελος αυτής της αλλαγής αποτέλεσε και η τοποθέτηση τον περασμένο μήνα του Χρήστου Λαμπρόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της αλυσίδας, η οποία λειτουργεί με 14 καταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της Praktiker Hellas το 2023 ανήλθε σε 187,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση.

Σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος, έκλεισε με ζημίες 1,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες ήταν περιορισμένες σε σχέση με τις ζημίες των 3,9 εκατ. ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αυξημένες επενδύσεις σε νέα καταστήματα καθώς και η ανακαίνιση υφιστάμενων, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αύξηση των συνολικών δαπανών οδήγησαν σε αυξημένες ανάγκες ρευστότητας.

Από την άλλη, η Paval Holding ελέγχει την Dedeman, τη μεγαλύτερη αλυσίδα DIY (Do It Yourself) κατασκευών για το σπίτι στη Ρουμανία, με δίκτυο 64 καταστημάτων και κύκλο εργασιών που ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ το 2023.

Παρά το εντυπωσιακό της μέγεθος, η Dedeman παραμένει στον πυρήνα της μια οικογενειακή επιχείρηση. Ιδρύθηκε το 1992 στο Μπακάου της Ρουμανίας από τα αδέλφια Αντριαν και Ντράγκος Παβάλ, οι οποίοι σήμερα συγκαταλέγονται στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας.

Εδώ και καιρό, αναζητούσαν τρόπους διεθνούς επέκτασης πέραν των συνόρων της ρουμανικής αγοράς, μια επιδίωξη που παίρνει σάρκα και οστά μέσω της εξαγοράς της Praktiker Hellas.

Στόχος του ομίλου είναι η ενίσχυση του αποτυπώματος της Praktiker στην ελληνική αγορά, μέσα από ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο.

Σε αυτό περιλαμβάνεται το άνοιγμα νέων καταστημάτων καθώς και η διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας, μεταξύ άλλων και με την εισαγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της Dedeman, ενώ η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της ρουμανικής εταιρείας για περαιτέρω διείσδυση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη: