Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ΔΕΗ και η διοίκηση της έχουν βρεθεί κατά καιρούς στο μάτι του κυκλώνα, από διάφορα κέντρα, παράκεντρα και συστήματα!

Βλέπετε, το success story του Γ. Στάσση και της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ενεργειακό επίπεδο, ενοχλούν όλους όσοι στο μυαλό τους θεωρούσαν ότι θα αποτελούν τους κυρίαρχους παράγοντες της Ενέργειας, ασελγώντας στο «πτώμα» της ΔΕΗ που είχαν αφήσει εκτεθειμένο και έτοιμο για κατακερματισμό και πλιάτσικο, η Διοίκηση Παναγιωτάκη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν εγκατέλειψε την εξουσία, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού το 2019, που επαναλήφθηκε εκκωφαντικά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές!

Το γεγονός είναι ότι σήμερα η ΔΕΗ όχι μόνο έχει πραγματοποιήσει ένα ιστορικό comeback, από το Ναδίρ στο Ζενίθ, όχι μόνο δεν κατακερματίστηκε, αλλά αντιθέτως αποτελεί σημείο αναφοράς της εξυγίανσης των κρατικών επιχειρήσεων, κατακτώντας την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της Ενέργειας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την επιθετική ανάπτυξη, εμβληματικές εξαγορές και αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ!

Παράλληλα η απολύτως επιτυχημένη πολιτική του Γιώργου Στάσση προσέλκυσε πανίσχυρους ξένους μετόχους και θεσμικούς επενδυτές, από την Macquarie μέχρι την CVC, αλλά και τεράστιες εγχώριες επιχειρηματικές οικογένειες και ομίλους, που αγοράζουν μετοχές μέσα από την αγορά και «χτίζουν» θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού!

Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόσφατη παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου, προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την διανομή δωρεάν μετοχών αξίας 6,7 εκατ. ευρώ στα στελέχη της ΔΕΗ, έρχεται να καταδείξει πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μακριά από τα δεδομένα της αγοράς, των επιχειρήσεων και της ελεύθερης οικονομίας!

Οι υποστηρικτές της Διοίκησης Παναγιωτάκη -που θα έπρεπε να απολογείται στον εισαγγελέα την ώρα τούτη για πράξεις και παραλείψεις, όσον αφορά το Δημόσιο συμφέρον- προφανώς καθ’ υπόδειξη ιδιωτικών συμφερόντων της Ενέργειας, μέσα από έναν άκρατο λαϊκισμό και κίτρινη προσέγγιση των πραγμάτων, παίζουν το παιχνίδι όλων όσοι θεωρούσαν ότι θα παραμείνουν διαχρονικά «νταβατζήδες» της Ενέργειας!

Και στην ίδια γραμμή του λαϊκισμού και των αβάσιμων ειδήσεων κινείται και συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, εφημερίδες και σάιτ που σχετίζονται παρασκηνιακά, όπως όλοι γνωρίζουν στην πιάτσα, με ισχυρά συμφέροντα!

Την ίδια ώρα πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε μια χρονική στιγμή που το «χαρτί» της ΔΕΗ πραγματοποιεί rebound, έχοντας ξεπεράσει τα 9 ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, βγήκαν πωλητές μειώνοντας τη θέση τους, τόσο η Goldman Sachs, με επίσημη ανακοίνωση της, όσο και η Ambrosia capital του Τ. Αστυφίδη!

Το γεγονός αυτό, μολονότι δικαιολογείται λόγω αποκόμισης κερδών, έχει μια σημειολογία καθώς τόσο η Goldman Sachs όσο και ο Τ. Αστυφίδης έχουν μια διαχρονικά ειδική σχέση με την ΔΕΗ.

Ωστόσο η μετοχή πιέζεται σε μια χρονική συγκυρία που πάει να ξεπεράσει δυναμικά τα 10 ευρώ!

Να σημειωθεί πάντως, για να μην δημιουργηθούν λάθος συνειρμοί, ότι η Goldman Sachs που πουλάει ΔΕΗ δεν είναι εκείνος ο βραχίονας της επενδυτικής τράπεζας που προΐσταται ο Χάρης Ηλιάδης, αλλά άλλο κομμάτι!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός είναι, παρά τις πιέσεις των διαφόρων κέντρων και παράκεντρων ότι η ΔΕΗ έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των εγχώριων και ξένων επενδυτών, ενώ οι ισχυροί παίκτες που ήδη είναι μέσα στο μετοχικό κεφάλαιο, όπως η CVC για παράδειγμα που κατείχε το 10% , θέλουν να ενισχύσουν ακόμη πιο ουσιαστικά τη θέση τους.

Για το μετοχικό μέλλον της ΔΕΗ, τον πρώτο λόγο έχει η κυβέρνηση, ως μεγαλομέτοχος.

Και το πρόσωπο που φέρεται να κινεί τα νήματα από κυβερνητικής πλευράς όσον αφορά τις προσεχείς εξελίξεις, είναι ο Αλέξης Πατέλης…

Διαβάστε ακόμη: