search

TOP SECRET

Τι γυρεύουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο Κτηματολόγιο;

Πληροφορική: Για λίγους τα 6,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης...

Τι γυρεύουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο Κτηματολόγιο;

Οι νέες τεχνολογίες προφανώς θα έπρεπε να έχουν και έχουν σημαντικό μερίδιο από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συνολικά, κεφάλαια πάνω από 6,5 δισ. είναι διαθέσιμα προς απορρόφηση.

Μέχρι τώρα, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ουσιαστικά στα κεφάλαια αυτά έχουν πρόσβαση κατά κύριο λόγο ελάχιστες εταιρείες, περίπου έξι (6) τον αριθμό, οι οποίες παίρνουν και τη μερίδα του λέοντος, ενώ οι άλλες εταιρείες του κλάδου, θα χρησιμοποιηθούν ως υπεργολάβοι, καρπούμενες πολύ μικρά οφέλη από την κοσμογονία στον κλάδο.

Εταιρείες όπως η Unisystems του Θεόδωρου Φέσσα, πρώην προέδρου του ΣΕΒ, η Ιντρασόφτ και η EpsilonNet, θα είναι οι μεγάλες ωφελημένες από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αλλά, με τον τρόπο που θα μοιραστούν τα κονδύλια, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει το επιθυμητό και αναμενόμενο αποτέλεσμα, εκτός αν οι διαμαρτυρίες των εταιρειών που δεν περιλαμβάνονται στη…sort list, προς τα συναρμόδια υπουργεία και τις τράπεζες, αλλά και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. πιάσουν τόπο.

Αλλά εδώ, έχουμε και πολύ περίεργα πράγματα και καταστάσεις που προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά στην αγορά, καθώς συνιστούν μία κραυγαλέα πριμοδότηση εταιρειών που δεν έχουν άμεση σχέση με τον κλάδο και τα έργα του.

Και αναφέρομαι στον διαγωνισμό για το Κτηματολόγιο, όπου, εκτός από τη Unisystems και την Intrasoft, μετέχουν ΟΤΕ, VODAFONE και WIND! Τώρα, πως εμπλέκονται και οι τρεις (!) εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε ένα έργο όπως το Κτηματολόγιο, που απαιτεί τοπογραφικά και συμβόλαια, δεν μας το εξήγησαν ακόμα.

Αλήθεια, δεν θα έπρεπε να υπάρχει συμμετοχή και μίας τεχνικής εταιρείας, η οποία με τους μηχανικούς της θα έκανε τις λεπτομερείς μετρήσει που απαιτούνται, τη χάραξη νέων χαρτών, τοπογραφικών στοιχείων κλπ.;

Ή ακόμα περισσότερο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει συμμετοχή από μία νομική εταιρεία, που θα είχε όλη την ευθύνη για συμβόλαια και κρίσιμες παραμέτρους νομικής φύσης, ώστε αύριο να μην υπάρξουν προβλήματα με διαμαρτυρίες, αμφισβητήσεις κλπ.; Κάτι δεν πάει (καθόλου) καλά εδώ και ελπίζω να μην έχουμε νέες τραγωδίες με το πολύπαθο Κτηματολόγιο, που έχει φάει μέχρι σήμερα τεράστια κεφάλαια και ακόμα βρίσκεται σε ημιτελή κατάσταση.

Για…Περιουσιολόγιο, που έχει όπως αντιλαμβάνεστε άμεση σχέση και με το Κτηματολόγιο, ούτε λόγος…

Διαβάστε ακόμη: