Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν και τη φιλοσοφία των γενναίων ρυθμίσεων που πρέπει να προτείνουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, αλλά και την κατεύθυνση, προς την οποία πρέπει να κινούνται, ώστε και οι δανειολήπτες να μπορούν να ανταποκριθούν και οι ίδιες να αποκομίζουν τα ανάλογα οφέλη, μακριά από δικαστικές εμπλοκές.
Οι εισπράξεις, λοιπόν, από ρυθμίσεις και οριστικούς διακανονισμούς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που διενεργούν οι servicers, για λογαριασμό τιτλοποιήσεων, επενδυτών και τραπεζών, βάσει των στοιχείων της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, έφεραν σημαντικά έσοδα πέρυσι στα ταμεία τους και συνακόλουθα και στα ταμεία των εντολέων τους.
Οι αποπληρωμές, οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και οι διαγραφές ανοιγμάτων των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers, διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 5,7 δισ. ευρώ.
Από το συνολικό αυτό ποσό, σε 3,7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων-NPEs (ήτοι εισπράξεις από ρυθμίσεις, οριστικούς διακανονισμούς και πιθανώς έσοδα από πώληση χαρτοφυλακίων απαιτήσεων), σε 1,12 δισ. ευρώ ανήλθαν οι διαγραφές ανοιγμάτων και σε 0,91 δισ. οι εισπράξεις από πλειστηριασμούς.
Πάντως, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί, μέχρι να υπάρξει το τέλος αυτής της περιπέτειας για όλους, καθώς, αφενός είναι πιθανό να αλλάξει η νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση απαιτήσεων, στην περίπτωση που εκλεγεί άλλη κυβέρνηση της σημερινής, με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, θα φρενάρουν καταρχήν τους πλειστηριασμούς και κατά δεύτερο θα αλλάξουν την όλη αντιμετώπιση του ακανθώδους αυτού κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος.
Αφετέρου, απομένουν ακόμα πολύ μεγάλα ποσά για να διακανονιστούν με οποιονδήποτε τρόπο.
Αρκεί να επισημανθεί ότι η συνολική αξία των υπό διαχείριση από τους servicers απαιτήσεων ανήλθε πέρσι σε 90,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 74% αφορά σε NPEs, που διαχειρίζονται για λογαριασμό οχημάτων ειδικού σκοπού τιτλοποιήσεων και εταιρειών, που αγόρασαν χαρτοφυλάκια με απαιτήσεις.
Το υπόλοιπο 26%, αφορά σε διαχείριση NPEs για λογαριασμό τραπεζών.
Πρέπει, όμως, άπαντες να γνωρίζουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν…εξαφανίζονται.
Μπορεί να ελάφρυναν ουσιαστικά τους τραπεζικούς ισολογισμούς και να έδωσαν πνοή αναζωογόνησης στις τράπεζες, αλλά παραμένουν ένα μεγάλο βαρίδι για την οικονομία, αφού λειτουργεί ανασταλτικά στις προσπάθειες ανάκαμψης και κυρίως εξυγίανσης επιχειρήσεων, επαγγελματιών και δανειοληπτών εν γένει, που μπορούν υπό προϋποθέσεις να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας.
Για το λόγο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρότρυνση αυτού του χαρακτήρα της Τράπεζας της Ελλάδος, προς τράπεζες και servicers, ώστε να επανενταχθούν στον κύκλο της οικονομίας όσοι έχουν δυνατότητες συνέχισης των δραστηριοτήτων τους, αν στηριχτούν κατάλληλα για τις προηγούμενες οφειλές τους.
Ιδού ένα απόσπασμα από τα λεγόμενα της ΤτΕ: «… Η εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς για την επίτευξη της οριστικής εκκαθάρισης του χρέους είναι σημαντική παράμετρος και η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων και επιλογών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η εξέταση των δυνατοτήτων επανένταξης σε καθεστώς ενημερότητας πιστούχων, οι οποίοι έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και να αναδεικνύεται ως μία επιλογή, η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην οριστική εκκαθάριση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας»…