Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ένας μετεωρολογικός δορυφόρος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ διαλύθηκε σε 50 κομμάτια, προσθέτοντας στο ήδη σοβαρό πρόβλημα των «διαστημικών σκουπιδιών». Το περιστατικό είναι ένα από τα τέσσερα πρόσφατα «γεγονότα θραύσης» που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς για το φαινόμενο «Σύνδρομο Κέσλερ».
Το Σύνδρομο Κέσλερ, το οποίο περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1978 από τον αμερικανό αστροφυσικό, Ντόναλντ Κέσλερ, αφορά μια αλυσιδωτή αντίδραση συγκρούσεων στο διάστημα. Θραύσματα δορυφόρων, υπολείμματα πυραύλων και άλλα μικρά αντικείμενα συμβάλλουν στα 130 εκατομμύρια εκτιμώμενα κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών που περιφέρονται γύρω από τη Γη.
Η απειλή των διαστημικών συγκρούσεων
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), μόλις 40.500 από αυτά τα θραύσματα είναι μεγαλύτερα από τέσσερις ίντσες, ενώ η πλειονότητα είναι πολύ μικρότερα. Ωστόσο, τα περισσότερα ταξιδεύουν με ταχύτητα περίπου 18.000 μιλίων την ώρα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα.
Από το 1957, έχουν καταγραφεί 650 σοβαρές συγκρούσεις στο διάστημα. Όμως, όπως προειδοποιεί ο πλανητικός επιστήμονας, Βίσνου Ρέντι, η δραματική αύξηση εκτοξεύσεων τα τελευταία χρόνια επιδεινώνει το πρόβλημα. «Κατευθυνόμαστε προς μια κατάσταση που πάντα φοβόμασταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εκτοξεύσεις και κανονισμοί
Σύμφωνα με την Daily Mail η συχνότητα των εκτοξεύσεων έχει αυξηθεί ραγδαία, από 82 ετησίως κατά την περίοδο 2008-2017, σε 133 ετησίως από το 2018 και μετά. Στη χαμηλή τροχιά της Γης (LEO), εκδίδονται καθημερινά περίπου 1.000 προειδοποιήσεις για πιθανές συγκρούσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν τους δορυφόρους Starlink του Έλον Μασκ.