Ένας Ιάπωνας παραγωγός σάκε… σπάει τα καθιερωμένα. Σπάει ακόμα και τα όρια της στρατόσφαιρας. Πηγαίνει εκεί που κανένας συνάδελφός του δεν έχει καν σκεφτεί στο παρελθόν να πάει για να φτιάξει το παραδοσιακό ποτό: Στο διάστημα!
Η Asahi Shuzo, η εταιρεία πίσω από τη δημοφιλή ιαπωνική μάρκα σάκε Dassai, σχεδιάζει να εκτοξεύσει συστατικά σακέ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να ζυμώσει εκεί την πολύ ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή.
Εάν λειτουργήσει το σύστημα που έχουν σκεφτεί, μόνο ένα μπουκάλι των 100 ml θα προσφερθεί προς πώληση στη Γη προς 100 εκατομμύρια γιεν. Δηλαδή, περίπου 653.000 δολάρια. Μια τυπική μερίδα σάκε είναι 80 ml, κάθε γουλιά θα στηρίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια.
«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για 100% επιτυχία στις δοκιμές ζύμωσης του ποτού», δήλωσε η Souya Uetsuki, η ζυθοποιός που είναι υπεύθυνη για το έργο της Asahi Shuzo.
Είπε ότι η διαφορά στη βαρύτητα θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο μεταφοράς της θερμότητας στο ρευστό, προκαλώντας μια διαφορετική διαδικασία ζύμωσης στο διάστημα από ό,τι στη Γη.
Η εταιρεία πλήρωσε την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης για πρόσβαση στην πειραματική μονάδα Kibo, μέρος του ISS που αναπτύχθηκε από την Ιαπωνία, όπου οι δοκιμές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε «ειδικό περιβάλλον μικροβαρύτητας».
Πίνοντας σάκε στο φεγγάρι
Το σάκε φτιάχνεται από ιαπωνικό ρύζι, νερό, μαγιά και koji (ένα είδος μούχλας). Παραδοσιακά χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να ολοκληρωθεί μια σειρά από ακριβή βήματα που περιλαμβάνουν ατμοποίηση, ανάδευση και ζύμωση.
Το ποτό πίνεται σε πολλές ιαπωνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από γάμους μέχρι γεύματα σε εστιατόρια και την περασμένη εβδομάδα κατέκτησε μια θέση στον κατάλογο της UNESCO που τιτλοφορείται ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».
Το Dassai, που σημαίνει «φεστιβάλ ενυδρίδας» στα ιαπωνικά, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μάρκες σάκε στην αγορά, αλλά η παραγωγός εταιρεία εστιάζει στα premium προϊόντα που απευθύνονται σε συλλέκτες, πρόθυμους να ξοδέψουν πολλά λεφτά για ένα μπουκάλι.
Η… εισβολή της Asahi Shuzo στο διάστημα είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμη προσπάθεια να κάνει ένα ακόμη σπάνιο σάκε.
Η Uetsuki δήλωσε επίσης, ότι η εταιρεία θα προσφέρει πληροφορίες για το πώς λειτουργεί η ζύμωση στο διάστημα, έτσι ίσως μια μέρα να μπορέσουν να κάνουν σάκε και στο φεγγάρι.
«Σε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ της Σελήνης και της Γης, κάποιοι θα επισκεφθούν το φεγγάρι ως τουρίστες. Αυτό το έργο στοχεύει να δημιουργήσει σάκε που μπορείτε να απολαύσετε στο φεγγάρι, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περάσουν απολαυστικές στιγμές εκεί», είπε.
Ελπίζει ότι η τεχνολογία θα ωφελήσει επίσης τους μελλοντικούς τουρίστες του διαστήματος που έχουν μια τάση για άλλα είδη τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση.
«Πολλά ιαπωνικά τρόφιμα, όπως το natto και το miso, υποβάλλονται σε ζύμωση και αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να επεκταθεί σε αυτές τις περιοχές», είπε ο Uetsuki.
Διαβάστε ακόμη
-
Λίαμ Πέιν: Στη δημοσιότητα τα τελευταία του μηνύματα πριν τον θάνατό του
-
Τελειώνει η προθεσμία για τα ασανσέρ – Αγωνία από τους ενοίκους πολυκατοικιών
-
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η απόφαση του Τραμπ να με στείλει στην Ελλάδα δείχνει πόσο αγαπάει τον λαό της
-
Ο Φρανσουά Μπαϊρού νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Η ανατροπή με την απόφαση Μακρόν