Η Φώφη Γεννηματά, έδωσε σκληρή μάχη για 14 ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων ταλαιπωρήθηκε αρκετά, στα τελευταία στάδια της νόσου και εν τέλη βυθίστηκε σε ηπατικό κώμα.

Στον 10 όροφο, στα δωμάτια θέσεων του Ευαγγελισμού, πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής της η Φώφη Γεννηματά, γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο στις 11 Οκτωβρίου, ότι η μάχη που θα αντιμετωπίσει αυτή τη φορά, θα είναι πολύ σκληρή και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βγει νικημένη.

Η Φώφη Γεννηματά, έδωσε σκληρή μάχη για 14 ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων ταλαιπωρήθηκε αρκετά, στα τελευταία στάδια της νόσου και εν τέλη βυθίστηκε σε ηπατικό κώμα.

Στις 11 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά εισήχθη στον Ευαγγελισμό με συμπτώματα ατελούς ιλεού, μια σοβαρή κατάσταση υγείας που στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί χειρουργείο.

Οι εξετάσεις που ακολούθησαν αποκάλυψαν ολόκληρη την εικόνα, η οποία ήταν πολύ αποθαρρυντική. Το χειρουργείο δεν ήταν εφικτό.

Η Φώφη Γεννηματά δεν κρύφτηκε.

Όπως έπραξε και το 2008, όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και κοινοποίησε την κατάσταση της, το ίδιο έκανε ξανά, με το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε από το νοσοκομείο και ενημέρωνε για τη νέα τροπή που πήρε η υγεία της, ως αποτέλεσμα του αρχικού προβλήματος του καρκίνου.

Λάμβανε σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά και ειδική παρηγορητική αγωγή για να αντέχει τους πόνους καθώς υποβάλλονταν σε καθημερινές αλλεπάλληλες παρακεντήσεις.

Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να «φύγει» στις 25 Οκτωβρίου, ημέρα που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Την ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε το 2008.

Χθες το βράδυ, ο έλεγχος φάνηκε ότι είχε χαθεί. Βυθίστηκε σε ηπατικό κώμα και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες.

Στις 12 και 3 λεπτά το μεσημέρι άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους της και την πολιτική ζωή του τόπου.

Τι ακριβώς είναι, όμως, το λεγόμενο ηπατικό κώμα που επέφερε τον θάνατο της άτυχης πολιτικού;

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για την έκβαση της ηπατικής ανεπάρκειας, όταν η νόσος είναι σε τελικό στάδιο.

Αυτό, δηλαδή, συμβαίνει, όταν το συκώτι δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον οργανισμό τις τοξικές ουσίες, με κυριότερη την αμμωνία. Οποιαδήποτε βλάβη στο συκώτι, είτε λόγω της κατάχρησης αλκοόλ, είτε λόγω διήθησης, είτε λόγω κίρρωσης του ήπατος, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικό κώμα.

Φώφη Γεννηματά: Πανελλήνια θλίψη για το θάνατό της – Την Τετάρτη η κηδεία

Ραγδαία επιδείνωση από το ηπατικό κώμα

Στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά η επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας της ήταν, δυστυχώς, ραγδαία και έχει σοκάρει το πανελλήνιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ηπατικό κώμα στην περίπτωση της εκλιπούσης προήλθε από μεταστάσεις από τον προηγούμενο καρκίνο, από τον οποίο είχε προσβληθεί, εκείνον του μαστού.

Όταν ένας ασθενής είναι σε ηπατικό κώμα, είναι κάπως σαν να βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Ο οργανισμός του δεν αντιδρά ούτε σε εξαιρετικά επώδυνα ερεθίσματα. Παράλληλα έχει και ίκτερο. Το χρώμα του είναι κίτρινο. Αυτό συμβαίνει, διότι το συκώτι δεν λειτουργεί και ο οργανισμός δεν μπορεί, πλέον, να αποβάλει την χολερυθρίνη, η οποία κιτρινίζει δέρμα και μάτια.

Η χολερυθρίνη είναι το τελικό προϊόν που προκύπτει, όταν καταστρέφεται και διασπάται ένα από τα πιο βασικά συστατικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αιμοσφαιρίνη.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες, από 10 έως 15. Στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά διήρκεσε ελάχιστα.

Από καρκίνο είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση, το ήπαρ έχει γεμίσει μεταστάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, εκτός καρκίνου, είναι αναστρέψιμη.

φώφη γεννηματά ηπατικό κώμα

Πώς αναπτύσσεται το ηπατικό κώμα;

Στην παθογένεση της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας και κώμα είναι δύο κύριες επιδράσεις της ενδογενούς μηχανισμού νευροτοξινών και ανισορροπία αμινοξέων, που οδηγεί στην ανάπτυξη του οιδήματος και λειτουργικών διαταραχών μακρογλοία. Μεταξύ νευροτοξίνες μεγάλη σημασία αμμωνίας που σχηματίζεται κατά την διάρκεια της μείωσης της σύνθεσης ουρίας και γλουταμίνης στο ήπαρ, καθώς και πυλαιοσυστηματική αίμα παροχέτευσης.

Μη ιονισμένη αμμωνία διεισδύει μέσω του ΒΒΒ στον εγκέφαλο, αναστέλλοντας τη σύνθεση του ΑΤΡ και διεγείρει τη μεταφορά αρωματικών αμινοξέων. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση της συγγένειας των μετασυναπτικών υποδοχέων 5-ΗΤ1-σεροτονίνης.

ανισορροπία αμινοξέων χαρακτηρίζονται από αυξημένη περιεκτικότητα αρωματικών αμινοξέων στο αίμα (φαινυλαλανίνη, τυροσίνη) και το επίπεδο των αμινοξέων με μείωση διακλαδισμένης πλευρική αλυσίδα (βαλίνη, λευκίνη, ισολευκίνη). Η διείσδυση αρωματικών αμινοξέων στον εγκέφαλο προκαλεί το σχηματισμό ψευδών πομπών δομικά όμοιων με νοραδρεναλίνη και ντοπαμίνη (β-φαινυλαιθανολαμίνη και οκτοπαμίνη).

Συμπτώματα του ηπατικού κώματος

Τα κλινικά συμπτώματα ενός ηπατικού κώματος είναι η απουσία συνείδησης και αντιδράσεων στα ηχητικά σήματα, τα ερεθίσματα του πόνου και η απουσία αντίδρασης του μαθητή στο φως.