Η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική είναι οριακή, με τον κορονοϊό να επελαύνει, τα νοσοκομεία της πολυπληθέστερης Περιφέρειας της χώρας να γεμίζουν ασφυκτικά και όλο αυτό να καταγράφεται και στα λύματα.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική.

Για την κατάσταση της Αττικής ο κ. Θωμαίδης απάντησε πως «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205% (σ.σ. όπως μάλιστα είχε προαναγγείλει). Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».

Στην συνέχεια κι ερωτηθείς για το τι σημαίνει αυτό σε ό, τι αφορά τους φορείς του κορονοϊού στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε: «Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη».

Ακολούθως, αναφορικά με τον παράγοντα των ασυμπτωματικών, δηλαδή των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό και δεν το γνωρίζουν καν, σημείωσε πως «οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο».

https://radar.gr/article/71371/katholiko-lockdown-gia-tin-attiki-tha-eisigithei-o-v-kikilias