Η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κορύφωση στα μέσα Ιουλίου.

Όπως εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Σήμερα» ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στις 16-17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση στον αριθμό στα κρούσματα.

Σαρηγιάννης: Κορύφωση τον Ιούλιο στα κρούσματα

Σύμφωνα με τον ίδιο προβλέπεται ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά , γύρω στις αρχές Αυγούστου», δήλωσε ο καθηγητής.

Έπειτα σημείωσε πως θα υπάρξει μια φάση αποκλιμάκωσης τονίζοντας ότι αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.

Μάλιστα, πρότεινε και τη λήψη ορισμένων μέτρων όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους.

«Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός».

Παγώνη: «Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε»

Από την πλευρά της, στην ίδια εκπομπή, η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη έκανε λόγο για σημάδια πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non COVID αρχίσαμε να τα κάνουμε COVID. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών COVID. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα. «Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές», ανέφερε.

Θωμαΐδης: «Έτσι θα μάθουμε να ζούμε»

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για την αύξηση των κρουσμάτων, προέβλεψε πως «έτσι θα μάθουμε να ζούμε».

«Η αύξηση του ιικού φορτίου μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνά το 120%, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, νησιά, Αττική, Χανιά και Ρέθυμνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι, η αύξηση αυτή οφείλεται «σε δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον. Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα τον ξεπεράσουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν», σημείωσε και κατέληξε πως «ετοιμάζεται εμβόλιο που θα έχει τα δύο νέα στελέχη του κορωνοϊού και της γρίπης», υπογραμμίζοντας ότι, το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τα χειρότερα και όχι από τη μετάδοση του ιού.