«Το 90% των ασθενών με”COVID”διαχειρίζονται στο σπίτι», τόνισε ο”καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας,”Στέλιος Λουκίδης.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι αυτό είναι κάτι που απασχολεί την Πνευμονολογική Εταιρία διότι, οι ασθενείς χρειάζονται συγκεκριμένες οδηγίες από τους γιατρούς, για τη σωστή διαχείριση της νόσου κατ’ οίκον. Είναι σημαντικό κομμάτι όπως είπε, που δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή.«Αυτός που σήμερα είναι στο σπίτι αύριο ενδεχομένως να νοσηλευτεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρέπει λοιπόν, όπως εξήγησεο κ. Λουκίδης, να αξιολογείται να γνωρίζει ο ασθενής πότε πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Όχι να βρίσκεται στον αυτόματο, όπως είπε. Είναι σημαντική όπως είπε η επικοινωνία με γιατρό. Κατήγγειλε παράλληλα, πως δεν υπάρχει παρακολούθηση δομημένη και μεθοδολογικά.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό της νόσου είναι η ιχνηλάτηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Λουκίδης, αυτή γίνεται «μέχρι έναν βαθμό από τον ΕΟΔΥ». Και αυτό, διότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν όλες οι επαφές γιατί ενδεχομένως να είναι και ορφανό κρούσματα. «Κάποιες φορές είναι πιο εύκολο να βρεις το 100% του περιβάλλοντος άλλες πιο δύσκολο. Όπως αν κάποιος δουλεύει σε χώρο με πολύ κόσμο, είναι αδύνατον να γίνεται ιχνηλάτηση».Μιλώντας για την κόπωση του κόσμου, σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα και να έχει προηγηθεί πρόβλεψη που να εξηγεί με τους αλγόριθμους γιατί εφαρμόζεται αυτό το μέτρο και τι κρούσματα αναμένονται με την εφαρμογή τους. Για αυτό και υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η αυξομείωση των κρουσμάτων. Τόνισε επίσης, ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς αγγίζουν περίπου το 20-25% και αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να γίνονται περισσότερα τεστ, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται και να απομονώνονται.”