Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς και στη σημασία της τρίτης ή ενισχυτικής δόσης.
Ο κ. Λουκίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «Βρισκόμαστε σε φάση αποσταθεροποίησης της πανδημίας», με την αύξηση των περιστατικών όπως είπε, να αφήνει το αποτύπωμά της και στις νοσηλείες: «Από τις 170 πριν ένα μήνα, οι νοσηλείες πέρασαν τώρα τις 250».
Παράλληλα, προέταξε ως λύση το αυξημένο testing, με περισσότερα του ενός ραπιντ τεστ την εβδομάδα, ενώ για τις περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη τόνισε ότι θα βοηθούσε αρκετά να μην υπάρχουν μεικτοί χώροι στην εστίαση.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εστίασε ακόμη στην σημασία της τρίτης δόσης: «Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η ανοσία φθίνει μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το 63% της ανοσίας που έχουμε τώρα θα το χάσουμε τον Ιανουάριο ή τον Δεκέμβριο αν δεν κάνουμε την 3η δόση». Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις μεγάλες ηλικίες και τις ευάλωτες ομάδες, όπως είπε ο ίδιος.
Τέλος, σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, την έλευση των οποίων προανήγγειλε στην Ελλάδα η Μίνα Γκάγκα, δήλωσε το εξής: «Να οριστικοποιήσουμε τι θεραπευτικά πρωτόκολλα θα ακολουθήσουμε διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έχουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή με αποτελεσματικότητα. Να αποτιμηθεί πολύ προσεκτικά και ότι θεραπευτικά πρωτόκολλα κάνουμε να βασίζονται σε στοιχεία ώστε να μην δημιουργηθεί ενθουσιασμός που δεν έχει βάση.»
Υπενθυμίζεται ότι χθες καταγράφηκε ένα «μαύρο» ρεκόρ στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.449 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 52 και τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι στους 430.
Θεοδωρίδου: Μελετάται η τρίτη δόση εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες
Την επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες μελετά η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 6 ή και περισσότερους μήνες» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που σημείωσε πως αρχικά τους επιστήμονες απασχολούσε η ανοσία των ατόμων που είχαν νοσήσει με covid και η ανάγκη ή μη εμβολιασμού τους με μία ή με δύο δόσεις.
Όπως είπε, μελέτες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύστασης για τη χορήγηση μιας δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά από τη νόσηση. «Η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου» σε ένα σχήμα που οι ειδικοί ονομάζουν υβριδική ανοσία.
Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως η ανοσία είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Όπως τόνισε επηρεάζεται από την ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Ωστόσο, δεν είναι γνωστοί παράγοντες φυσικής ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή την ανοσία στα παιδιά.