Το γεγονός πως η δυνατότητα μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν συνεπάγεται τη μη εφαρμογή της σε σημεία όπου δημιουργείται συνωστισμός, ακόμη κι αν πρόκειται για ανοικτό χώρο, επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.

Ο κ. Λουκίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τις μάσκες είναι νομίζω η κακή εφαρμογή της ελευθερίας που δόθηκε ως αναφορά τον εξωτερικό χώρο», επισημαίνοντας πως κατά την εκτίμηση του σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα επαναφοράς του μέτρου της χρήσης μάσκας υποχρεωτικά και σε εξωτερικούς χώρους αφού το επιδημιολογικό φορτίο σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθιστά το μέτρο αυτό πολύ δύσκολο ως προς την εφαρμογή του.

«Σε κάθε πανδημικό κύμα βλέπουμε ορισμένα χαρακτηριστικά», ανάφερε ο κ. Λουκίδης μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως η πλειοψηφία των κρουσμάτων κορωνοϊού σε αυτή τη φάση, είναι άτομα κάτω των 30 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τι ισχύει για τις μάσκες

Χωρίς μάσκα άρχισαν να κυκλοφορούν οι πολίτες της χώρας, από την Πέμπτη 24 Ιουνίου, σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός και συγχρωτισμός, όπως είχε ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, αναφορικά με το αίτημα για την αναστολή υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση ή συγχρωτισμός, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:

  • Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
  • Τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα εφόσον δεν υπάρχουν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί.