search

MAIN STREET

Θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες από το πρωί με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να δυναμιτίζουν τα κέρδη

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Τρίτη, με την ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφεται αυξημένη και τον γερμανικό δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) αυξημένο κατά 10% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.

euronext

Σε θετικό έδαφος κινούνται  από το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές λειτουργούσαν σε αναμονή των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και με την ελπίδα ότι θα προκύψουν ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν.

Οι προσδοκίες ευοδώθηκαν με την έκθεση για τον πληθωρισμό για τον μήνα Νοέμβριο να αποκαλύπτει αύξηση στο 7,1% ετησίως, έναντι εκτίμησης του Dow Jones για 7,3%. Δηλαδή ο δείκτης υποχώρησε από ετήσια άνοδο 7,7% τον Οκτώβριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,6% στις 15:45(ώρα Ελλάδος), με τις μετοχές τεχνολογίας και λιανικής να κερδίζουν περισσότερο από 3% (έκαστη κατηγορία) καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια ανέβηκαν.

Νωρίτερα ο Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,7%, με τις μετοχές του λιανικού εμπορίου να προσθέτουν 1,8% και να κερδίσουν το προβάδισμα. Τα Utilities υποχώρησαν 0,4%.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση  του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ 0,3% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, ή ετήσιο ρυθμό 7,3%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση για το 2022 σήμερα Τρίτη.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση την Τετάρτη.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την Κίνα καθώς η περαιτέρω μείωση των περιορισμών Covid-19 τροφοδοτεί τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Εν τω μεταξύ η Ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται

Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία αυξήθηκε στο 3,7% το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο, από 3,6% το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας νωρίτερα στην ημέρα.

Παρά τη φαινομενική χαλάρωση της αγοράς εργασίας, οι τακτικές αμοιβές αυξήθηκαν κατά 6,1% την περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, πάνω από τις προσδοκίες αλλά πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο υψηλό 41 ετών του 11,1% τον Οκτώβριο.

Ο γερμανικός πληθωρισμός 10% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες

Ο γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, με το ποσοστό να είναι συρρικνωμένο κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Σε εναρμονισμένη βάση της ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 11,3% ενώ δεν υπήρξε μηνιαία μεταβολή.

Διαβάστε ακόμη: