Μία υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από δύο καθηγητές που καταγγέλλουν μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου -Λυκείου Θεσσαλονίκης έχει αναστατώσει την πόλη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι δύο καθηγητές, ο ένας του Γυμνασίου και ο άλλος του Λυκείου, φέρονται να παρενοχλούσαν σεξουαλικά εδώ και χρόνια τουλάχιστον 12 μαθήτριες, τόσο λεκτικά με χυδαία σχόλια όσο και με χειρονομίες. Χαρακτηριστικά μαθήτρια αναφέρει πως «ανέβαινα τις σκάλες και αισθάνθηκε κάποιος να μου πιάνει τα οπίσθια. Νόμιζα ότι ήταν η φίλη μου αλλά γύρισα και είδα τον καθηγητή μου». Για την υπόθεση, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ έχουν υπάρχει κινητοποιήσεις από τους μαθητές με συμβολικές καταλήψεις, τόσο χθες όσο και σήμερα.

Μάλιστα οι μαθητές έχουν αναρτήσει σε πανό και τις φράσεις που αποδίδονται στους καθηγητές και τις καταγγελίες τους. Στη χθεσινή κινητοποίηση δε, μαθητές ανήρτησαν στην πόρτα του σχολείου χυδαίες εκφράσεις που φέρονται να είπαν οι καθηγητές.

parenoxlisi_thes

Στις εκφράσεις που έχουν γράψει οι μαθητές οι καθηγητές φέρονταν να έλεγαν φράσεις όπως «μου έπιασε την πλάτη και με ρώτησε αν είμαι γυμνή από μέσα» ή «το σκουλαρίκι όταν κάνεις τη δουλειά σου, σε ενοχλεί ή το βγάζεις;».  «Παρενοχλούσαν σεξουαλικά μαθήτριες είτε με χυδαίες φράσεις, είτε με επαφές όπως τις έβαζε να καθήσουν κοντά στο μόριό του, να τη χαϊδεύει στην κοιλιά, να παίζει με το σκουλαρίκι στα αφαλό μιας μαθήτριας» αναφέρει μαθητής.

Για τις καταγγελίες έχει ενημερωθεί προφορικά ο λυκειάρχης, αλλά και ο διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία. Και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, δήλωσε ότι επίσημη καταγγελία δεν υπάρχει, ωστόσο η υπόθεση θα διερευνηθεί και θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Κατάληψη στο σχολείο

Την Παρασκευή μάλιστα, μαθητές από το πρωί της Τετάρτης προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του σχολείου, για να υπάρξει κινητοποίηση, καθώς όπως καταγγέλλουν το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μαθητές που συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο έκαναν λόγο για πολλά περιστατικά παρενόχλησης προς μαθήτριες, με τους ίδιους να υποστηρίζουν ότι έβλεπαν πολλές φορές την απρεπή συμπεριφορά του καθηγητή στις συμμαθήτριες τους.

Γονείς μαθητριών που βρέθηκαν στο σημείο, υποστήριξαν ότι η υπόθεση έχει φτάσει στα χέρια της αστυνομίας έπειτα από καταγγελίες γονέων, σύμφωνα με το makthes.gr.