H μάχη του κάποτε «χρυσού κοριτσιού» της Wall Street, Ελίζαμπεθ Χολμς, με το νομικό σύστημα των ΗΠΑ για την πολύκροτη υπόθεση απάτης με την εταιρεία τεχνολογίας υγείας Theranos συνεχίζεται. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η καταδικασμένη ιδρυτής της οδεύει πλέον προς τη φυλακή, ενώ σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Επιπλέον, η Χολμς και ο πρώην συνεργάτης της Ραμές «Σάνι» Μπαλουάνι οφείλουν να καταβάλουν από κοινού 425 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση στους επενδυτές.

Η Χολμς, η οποία διηύθυνε τη startup εταιρεία Theranos, οι οποία υποσχόταν «επανάσταση» στις αιματολογικές εξετάσεις, καταδικάστηκε αρχικά για απάτη και συνωμοσία για διάπραξη απάτης τον Ιανουάριο του 2022. Η απόφαση προέβλεπε 11 χρόνια φυλάκισης και η ποινή της είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 27 Απριλίου 20223. Ωστόσο, η Χολμς ζήτησε να παραμείνει ελεύθερη όσο εξετάζεται η έφεσή της, αίτημα που το εφετείο απέρριψε την Τρίτη 16 Μαίου.

Δεν έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία αναφοράς για τη Χολμς, αλλά το περιφερειακό δικαστήριο της συνέστησε να εκτίσει την ποινή της σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στο Μπράιαν του Τέξας, όπου επιτρέπονται οι οικογενειακές επισκέψεις (η Χολμς έχει έναν σύντροφο και δύο μικρά παιδιά).

Πέρα από το χρόνο φυλάκισης, Χολμς και Μπαλουάνι έχουν να αντιμετωπίσουν και την αποζημίωση προς του επενδυτές της Theranos, ύψους 425 εκατ. δολαρίων (Ο Μπαλουάνι εκτίει σχεδόν 13 χρόνια κάθειρξης σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Σαν Πέδρο της Καλιφόρνια. Το εφετείο απέρριψε ομοίως το αίτημά του να παραμείνει ελεύθερος όσο ασκεί έφεση κατά της δικής του καταδίκης).

Το ποσό είναι λιγότερο από το μισό σε σχέση με τα 800 εκατ. δολάρια τα οποία είχε αρχικά εισηγηθεί ως αποζημίωση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δικαστικές καταθέσεις που εξετάστηκαν από τη Wall Street Journal.

Ο Τζεφ Κούπερσμιθ, δικηγόρος του Balwani, ανέφερε στην εφημερίδα ότι ο ίδιος και ο πελάτης του «διαφωνούν με σεβασμό με την απόφαση αποζημίωσης που εξέδωσε το περιφερειακό δικαστήριο, και πιο ουσιαστικά, με την ετυμηγορία ενοχής». Η Wall Street Journal αναφέρει επίσης ότι ο δικηγόρος της Χολμς δεν απάντησε στα αιτήματά της για σχόλιασμό, ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Η Theranos ιδρύθηκε το 2003 από τη Χολμς, με τον Μπαλουάνι να ενεργεί ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η Theranos iυποστήριζε ότι είχε εφεύρει εξετάσεις αίματος για τις οποίες απαιτούνταν μόνο μικρές ποσότητες για γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα, ισχυρισμοί που αργότερα αποδείχθηκαν ψευδείς.

 

Διαβάστε περισσότερα