Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων της ποινικής δίκης σε βάρος της Ελίζαμπεθ Χολμς, είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά προσωπικά μηνύματα μεταξύ της πρώην διευθύνουσας συμβούλου της Theranos και του Ράμες “Σάνι” Μπαλουάνι, No.2 της εταιρείας.

Μηνύματα που δίνουν μια κρίσιμης σημασίας εικόνα για το τι συνέβαινε στα “παρασκήνια” της “νεκρής” πλέον εταιρείας εξετάσεων αίματος. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα μηνύματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

– Η Χολμς φέρεται ότι γνώριζε τουλάχιστον ορισμένα από τα προβλήματα της Theranos: Οι ένορκοι ανέγνωσαν μηνύμαytτα που χρονολογούνται από το 2013 στα οποία ο Μπαλουάνι αναφέρει λεπτομερώς τις ανησυχίες τους για διάφορα τμήματα και τουλάχιστον ένα εργαστήριο της Theranos, προειδοποιώντας μετά από μια περιοδεία στα εργαστήρια της εταιρείας τον Νοέμβριο του 2014 ότι οι υπάλληλοι κατέληγαν σε δικά τους “συμπεράσματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με τις διαδικασίες μας”.

– Η Χολμς επανειλημμένως απάντησε καταφατικά, παραδεχόμενη τα προβλήματα που επεσήμαινε τότε ο γενικός διευθυντή της, αλλά ο Μπαλουάνι συνέχισε να εκφράζει τις ανησυχίες του όσον αφορά τα προϊόντα της εταιρείας μέχρι και το 2015, οπότε και προειδοποίησε την Χολμς ότι εκτείθετο υπερβολικά “χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, το οποίο λείπει επί του παρόντος”, όπως δείχνουν τα γραπτά μηνύματα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

– Η Χολμς συνέχιζε να αυτοχαρακτηρίζεται ως “καλύτερη επιχειρηματίας της χρονιάς”: Ακόμα και όταν ο Μπαλουάνι εξέφραζε ξεκάθαρα τις ανησυχίες του για την εταιρεία, η Χολμς συνέχισε να δηλώνει “απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό της”, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον εαυτό της ως την “καλύτερη επιχειρηματίας της χρονιάς” τον Νοέμβριο του 2014 σε μήνυμα προς τον Μπαλουάνι, σύμφωνα με νέα σειρά γραπτών μηνυμάτων και μηνυμάτων μέσω Skype που δημοσίευσε το CNBC την Τετάρτη.

– Το ζεύγος, όπως φαίνεται, γινόταν όλο και πιο παρανοϊκό, συζητώντας πώς θα αντικρούσει τις κατηγορίες περί απάτης: Γραπτά μηνύματα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο αποκαλύπτουν επίσης ότι η Χολμς και ο Μπαλουάνι συζητούσαν στρατηγικές για να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν δύο πρώην υπάλληλοι της Theranos και ταρακουνήθηκαν όταν έμαθαν ότι κάποιος δημοσιογράφος της Wall Street Journal “έσκαβε” αναζητώντας πληροφορίες για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα μηχανήματα εξέτασης αίματος της εταιρείας.

– “Τουλάχιστον πέντε άτομα… θα γ@@@ν αυτόν κ@@@@η”, έγραψε ο Μπαλουάνι σε μήνυμά του προς την Χολμς στο πλαίσιο της κουβέντας που είχαν σχετικά με το ποιος υπάλληλος διέρρευσε τις πληροφορίες στη Wall Street Journal”.

– Οι δυο τους αντάλλασσαν ερωτικά γραπτά μηνύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μυστικής σχέσης τους: Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητας δεκάδες μηνύματα που αντάλλασσαν κατά τη διάρκεια της ερωτικής σχέσης τους η Χολμς και ο Μπαλουάνι διανθισμένα με δηλώσεις εκατέρωθεν αγάπης, κάτι που ενδεχομένως να δυσκολέψει τους συνηγόρους υπεράσπισης της Χολμς, οι οποίοι φαίνεται να ετοιμάζονται να κατηγορήσουν τον Μπαλουάνι ως “βίαιο” σύντροφο.

“Είσαι σαν το αεράκι στην έρημο, για μένα. Το νερό μου. Ένας ωκεανός”, έγραφε η Χολμς στον Μπαλουάνι τον Μάιο του 2015, ενώ σε άλλο μήνυμά της δηλώνει “τρελά ερωτευμένη με σένα και τη δύναμή σου”.

Οι δικηγόροι των Χολμς και Μπαλουάνι δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Forbes να κάνουν κάποιο σχετικό σχόλιο.

Προσπάθεια απόκρυψης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χολμς έδωσαν σκληρή μάχη προκειμένου να μην φτάσουν στην αίθουσα του δικαστηρίου ορισμένα από τα μηνύματα αυτά. Για του λόγου το αληθές, την Τετάρτη καθυστέρησε η έναρξη της δικαστικής διαδικασίας καθώς οι δικηγόροι της κονταροχτυπήθηκαν με τους εισαγγελείς για το ποια από τα χιλιάδες μηνύματα πρέπει να γνωστοποιηθούν στους ενόρκους.

Μεταξύ των μηνυμάτων που προσπάθησαν να αποκρύψουν ήταν και αυτά που σύμφωνα με τους εισαγγελείς αφορούσαν την προσπάθεια εξαπάτησης ενός δημοσιογράφου της Wall Street Journal.

Τελικά ο δικαστής συμφώνησε να συμπεριληφθούν τα εν λόγω μηνύματα σε αυτά που κοινοποιήθηκαν στους ενόρκους, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal.

Συνολικά, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει 81.000 προσωπικά μηνύματα της Χολμς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στη δίκη, σύμφωνα με τον Τζάστιν Όφεν, εξειδικευμένο ερευνητή και εγκληματολόγο της PricewaterhouseCoopers που κατέθεσε την Τετάρτη.

Οι κατηγορίες

Η Χολμς και ο Μπαλουάνι αντιμετωπίζουν συνολικά 12 κατηγορίες -δύο για διάπραξη απάτης με δόλο και 10 κατηγορίες για χρηματοικονομική απάτη- που αφορούν την εμπλοκή τους σε εξαπάτηση επενδυτών, γιατρών και ασθενών, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, από το 2010 έως το 2016.

Εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 20 ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων, πέραν των αποζημιώσεων που θα κληθούν να καταβάλουν, για κάθε κατηγορία.

Τόσο η Χολμς όσο και ο Μπαλουάνι έχουν δηλώσει αθώοι, ενώ δικάζονται χωριστά (η δίκη του Μπαλουάνι αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022).

Η δίκη της Χολμς, η οποία διεξάγεται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ, αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις μήνες, με την πιθανή λίστα των μαρτύρων να περιλαμβάνει ορισμένους από τους ισχυρότερους πολιτικούς και επιχειρηματίες της Αμερικής. Μεταξύ αυτών που ενδεχομένως να καλέσουν οι εισαγγελείς για κατάθεση είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Theranos, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούμπερτ Μέρντοχ, που είχε επενδύσει στην εταιρεία.

Στον αντίποδα, οι δικηγόροι της Χολμς έχουν υποβάλει λίστα με δεκάδες πιθανούς μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και διακεκριμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Theranos όπως ο πρώην επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Φόγκε, και ο πρώην επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Φριστ. Η Χολμς είναι επίσης στη λίστα, καθώς μπορεί αν θέλει να καταθέσει.