Οι πανδημίες και οι πυρκαγιές έχουν κοινά χαρακτηριστικά εμφανίζονται αιφνίδια και παύουν όταν και οι μικρές εστίες εκλείψουν, σημείωσε παίρνοντας πρώτη τον λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού υπενθύμισε πως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύσταση για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών. Η σύσταση βασίστηκε σε επιδημιολογικά κριτήρια και στοχεύει στην προστασία της υγείας των παιδιών, στην επαναφορά των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης και τέλος στην προστασία και για την προστασία των μεγάλων σε ηλικία ατόμων.

«Σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο, όπως παχύσαρκα παιδιά, παιδιά με χρόνια προβλήματα, παιδιά με ανοσοανεπάρκειες, σύνδρομα και αναπτυξιακά προβλήματα» είπε.

Επιπλέον τόνισε πως εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τον μεγάλο αριθμό των εμβολίων που ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια στις ΗΠΑ, είναι ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων, συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους

Για όλα τα ερωτήματα, απορίες που έχουν οι γονείς και είναι απόλυτα δικαιολογημένες ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος τον οποίο εμπιστεύονται με τον οποίο έχουν κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια.

Η ηλικία των 12-15 ετών είναι η ηλικία που ο παιδίατρος έχει σημειώσει στο βιβλιάριο τα εμβόλια της εφηβείας. Αυτά τα εμβόλια δεν πρέπει να παραμεληθούν με την ένταξη του εμβολίου Covid και δεν χρειάζεται κανένα διάστημα μεταξύ των εμβολιασμών, πρόσθεσε.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε λοιπόν πως μετά τις διακοπές, εκτός από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο, θα πρέπει να μπει στον προγραμματισμό και ο εμβολιασμός έναντι του Covid.

Τρίτη δόση 

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης (ενισχυτικής) δόσης η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι μελέτες στη χώρα μας δείχνουν πως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, το επίπεδο των αντισωμάτων μειώνεται σημαντικά μετά τους 6 μήνες. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και άτομα με αυξημένη έκθεση στον κορωνοϊό, όπως οι υγειονομικοί.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι ο ΠΟΥ ζήτησε μορατόριουμ 3ης δόσης ώστε να εμβολιαστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος. Με βάση και το αίτημα αυτό, η χορήγηση της 3ης δόσης πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και κατά προτεραιότητα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Με βάσει το CDC, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι μεταμοσχευμένοι, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, με HIV και όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά.