Ενημέρωση για τα νέα εμβόλια του κορωνοϊού πραγματοποιηθηκε στο υπουργείο Υγείας, σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου.

Σύσταση να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα, απευθύνει το υπ. Υγείας.

Κατά την διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης και για τα νέα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, διευκρινίστηκε ότι δεν θα έρθουν στη χώρα μας νέα εμβόλια.

Το χαμηλό τείχος ανοσίας των ηλικιωμένων μόνο προβληματισμό και αγωνία δημιουργεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόλις 1 στους 4 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχει θωρακιστεί με τις απαραίτητες αναμνηστικές δόσεις.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 806.110 εμβολιασμοί δεύτερης και τρίτης αναμνηστικής δόσης. Από αυτούς οι 690.124 αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών, περίπου το 22,5% αυτής της ηλικιακής ομάδας, μιας ομάδας που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα σε θανάτους λόγω covid, πάνω από 90%.

Μαρία Θεοδωρίδου 

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη του Nature σύμφωνα με τα οποία τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές δεν είναι νέος ιός αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Omicron. Δεν είναι αιτία να αναβαθμιστεί η αξία τους σε παραλλαγές ιδιαίτερης μέριμνας.

Τα κρούσματα στα παιδιά με covid αυξήθηκαν στα παιδιά λόγω της παραλλαγής Ομικρον. Και στην χώρα μας είχαμε ανάλογη αύξηση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψη τα δεδομένα και εισηγείται τον εμβολιασμό για παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανασοκαταστολή.

Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό και τη γρίπη ειναι αναγκαίος. Δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις παραλλαγές.

Θεμιστοκλέους: Στη 14η θέση η Ελλάδα στα ποσοστά εμβολιασμού

Έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 21.660.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου, είπε αρχικά από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην ΕΕ ανέρχονται σε 72,6% του γενικού και 83,2% του ενήλικου, με την Ελλάδα να βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες στη 14η θέση.

Ακόμη, ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας είπε ότι «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών» και σημείωσε πως η διάθεσή τους θα αρχίσει προσεχώς. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: