Στο ποσό των 600 εκατ. ευρώ ενδέχεται να φτάσουν τα έσοδα από την φορολόγηση των πλατφορμών διαμοιρασμού, με βάση τις δηλώσεις του 2022, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Στο πλαίσιο τοποθέτησής του, κατά την επεξεργασία το νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη θεσπίσει υποχρεώσεις στις πλατφόρμες που έχουν σχέση με την οικονομία του διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με όρο να τους αποκλείσουμε από την πρόσβαση στο διαδίκτυο στη χώρα μας.

Σημείωσε πως με αυτό ως εργαλείο «καταφέραμε να τις πείσουμε να συνεργαστούν με την φορολογική διοίκηση (με την ΑΑΔΕ) και να μας δώσουν επιτέλους στοιχεία» και προσέθεσε:

«Ξεκινήσαμε με 50 εκατ. ευρώ έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού, από το Booking το AirBnB κλπ, και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια και έχω την αίσθηση ότι μπορεί να είμαστε και πάνω από 600 εκατομμύρια στις δηλώσεις του 2022».

Αγορά 4 δισ. ευρώ

Το Airbnb βρήκε, στην Ελλάδα μια μεγάλη και προσοδοφόρα αγορά χάρη σε μια σειρά από παράγοντες. Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει φέρει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σε αστικά κέντρα, σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και σε «απάτητες» γωνιές της χώρας. Ενδεικτικός του εύφορου κλίματος –ή της παντελούς απουσίας ρυθμιστικών κανόνων – είναι ότι ο τζίρος της οικονομίας του Airbnb στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ φέτος.

Στο Airbnb υπολογίζεται πως διατίθενται περί τα 100.000 δωμάτια, διαμερίσματα και σπίτια ανά την Ελλάδα. Μόνο το κέντρο της Αθήνας αριθμεί 12.345 καταχωρίσεις στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Inside Airbnb που παρακολουθεί το φαινόμενο του Airbnb παγκοσμίως. Στη Θεσσαλονίκη, οι καταχωρίσεις ανέρχονται σε 3.717, στην Κρήτη βρίσκουμε 25.425 καταχωρίσεις συνολικά, ενώ στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, με προεξάρχουσες τις νήσους των Κυκλάδων, ο αριθμός εκτοξεύεται στις 32.186.

Διαβάστε ακόμη: