Οι Κασσάνδρες το θεωρούν δεδομένο, και οι Έλληνες ξενοδόχοι κάθονται σε αναμμένα  κάρβουνα καθώς η εταιρεία Mouzenidis Travel που ετοιμάζεται για κανόνι τους οφείλει περί τα 50 εκατ ευρώ…πολλά λεφτά δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά ξενοδοχεία…

Χθες το Πολυμελές πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρείας που ζήτησε προστασία από τους πιστωτές.

Πάντως οι απαντήσεις για το μέλλον της εταιρείας αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς η Mouzenidis Travel  με ανακοίνωση στο facebook  προετοίμασε για το κανόνι και ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή πως: «Η αναστολή λειτουργίας της εταιρείας υποδοχής στην Ελλάδα – Mouzenidis Travel Greece από 18 έως 26 Ιουνίου προκλήθηκε από τεχνικές και νομικές διαδικασίες. Στο στάδιο μεταβίβασης κληρονομιάς, αποτίμησης περιουσίας, μεταβίβασης υποθέσεων στη νέα διοίκηση βρίσκεται η ελληνική εταιρεία υποδοχής. Η παύση στην υπηρεσία των τουριστών στην Ελλάδα (και αποκλειστικά στην Ελλάδα) είναι προσωρινή».

Πηγές της αγοράς λένε πως  ο Γιάννης Μουζενίδης, γιός του ιδρυτή της εταιρείας Μπόρις Μουζενίδη, –ο οποίος πέθανε από επιπλοκές της  Covid-19 τον περασμένο Μάρτιο σε νοσοκομείο της Μόσχας, όπου είχε πάει για τη διεθνή τουριστική έκθεση ΜΙΤ-, αναζητά επενδυτή, ενδεχομένως Ρώσο για να δώσει το φιλί της ζωής στον όμιλο.

Και περιμένουν να δουν και τις εξελίξεις σε ότι αφορά τον αεροπορικό βραχίονα της Mouzenidis Travel, την Ellinair, που ιδρύθηκε το 2013 με έδρα την Θεσσαλονίκη και πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ.

Το 2019  μέσω της Mouzenidis Travel ήρθαν στην Ελλάδα σχεδόν 1 εκατομμύριο τουρίστες από Ρωσία (500 χιλιάδες), Λευκορωσία, Ουκρανία, γεωργία, Καζακστάν, χώρες της Βαλτικής, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Λιθουανία…..

Η Mouzenidis Travel, ιδρύθηκε το 1995 και σήμερα είναι ένας όμιλος εταιρειών με  τουριστικά γραφεία, διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, παιδικές κατασκηνώσεις, έχει μεσιτική- κατασκευαστική εταιρία για αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως σε πελάτες του εξωτερικού (εντός και εκτός ΕΕ) και όπως αναφέραμε και δική της  αεροπορική  εταιρεία,  την Ellinair, με στόλο 5 ιδιόκτητων αεροσκαφών..

Το 2019 η εταιρεία έκανε τζίρο  350 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούσε 3.000 εποχικούς εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση η  Mouzenidis Travel  είναι από τους μεγαλύτερους tour operator Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Καζακστάν, Λετονία, Βαλτική, Βαλκάνια, Τουρκία.