Σε ένα κλίμα έντονης ανησυχίας λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων που έχει σε ξενοδοχεία και προμηθευτές ο Όμιλος Μουζενίδη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες του στην Ελλάδα από τις 18 μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ο Όμιλος σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook, «η αναστολή λειτουργίας της εταιρείας υποδοχής στην Ελλάδα – Mouzenidis Travel Greece από 18 έως 26 Ιουνίου προκλήθηκε από τεχνικές και νομικές διαδικασίες. Στο στάδιο μεταβίβασης κληρονομιάς, αποτίμησης περιουσίας, μεταβίβασης υποθέσεων στη νέα διοίκηση βρίσκεται η ελληνική εταιρεία υποδοχής. Η παύση στην υπηρεσία των τουριστών στην Ελλάδα (και αποκλειστικά στην Ελλάδα) είναι προσωρινή.»

«Ρωσικές εταιρείες του Ομίλου Μουζενίδη, που δραστηριοποιούνται υπό το brand ′ Mouzenidis Travel σε Μόσχα, Αικατερινούπολη, Αγία Πετρούπολη και Ροστόφ-ον-Ντον, συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους αδιάλειπτα και εξυπηρετούν τους τουρίστες για όλους τους άλλους προορισμούς παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη» σημειώνει η ανάρτηση του Ομίλου.

Πάντως ήδη η ανησυχία έχει κυριαρχήσει ωστόσο ο Όμιλος τονίζει πως η παύση είναι προσωρινή.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από στελέχη της αγοράς, μετά και το θάνατο του Μπορίς Μουζενίδη ιδρυτή, επικεφαλής και βασικού παράγοντα διοίκησης του Ομίλου υπήρχαν σκέψεις για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων με απόσχιση των ζημιογόνων.

Άλλωστε ο απρόσμενος θάνατος του Μπορίς Μουζενίδη είχε δημιουργήσει αναστάτωση καθώς ο ίδιος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στον τουριστικό κλάδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και δη στη Ρωσία.

Το σχέδιο, όπως αναφέρθηκε, με βάση πληροφορίες, ήταν να αποσπαστούν οι κερδοφόρες και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και οι υπόλοιπες να μπουν σε μια διαδικασία αναδιαρθρώσεων.

Tα ερωτήματα

Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν από το 2019 ανοίγματα σε ξενοδοχεία και προμηθευτές στην Ελλάδα που ωστόσο ήταν σε διαδικασία διαχείρισης λόγω της πολύ καλής εικόνας που είχε στην αγορά ο Μπορίς Μουζενίδης. Ωστόσο τα βάρη της πανδημίας αλλά και ο αδόκητος θάνατος του ιδρυτή περιέπλεξε τα πράγματα.

Μεγάλο συνεπώς ερώτημα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και την αεροπορική εταιρία Εllinair όπου η ζημιά λόγω πανδημίας ήταν σημαντική. Επίσης ερώτημα είναι το τι θα γίνει με οφειλόμενα από κρατήσεις –early bookings φέτος σε μεγάλες και εμβληματικές ξενοδοχειακές αλυσίδες της χώρας, σε Κρήτη Χαλκιδική και αλλού.

Ήδη όπως αναφέρεται από παράγοντες της αγοράς υπάρχουν κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις για αρκετά μεγάλες οφειλές από voucher από κρατήσεις πελατών ήδη από πέρυσι, που δεν είχαν «εξαργυρωθεί» λόγω πανδημίας σε ξενοδοχεία αλλά και άλλες επιχειρήσεις.

Μάλιστα στελέχη της αγοράς με επιφύλαξη τις προσδιορίζουν, με χρονικό σημείο αναφοράς πριν ένα και πλέον μήνα, το «άνοιγμα» στο ποσό τουλάχιστον των 30 εκατομμυρίων.

Σε σχέση, πάντως, με γκρουπ τουριστών από τις ανατολικές χώρες, οι οποίοι είναι αυτή την περίοδο σε διακοπές στη χώρα μέσω του Μουζενίδη τα νούμερα είναι μικρά.

Η ιστορία

O όμιλος Μουζενίδη ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1995. Πρόκειται για έναν πλήρως καθετοποιημένο τουριστικό όμιλο με δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της τουριστικής αλυσίδας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 16 χώρες κυρίως στην ανατολική Ευρώπη με σημαντικότατα μερίδια, συνδέει αεροπορικά προορισμούς του εξωτερικού με την Ελλάδα και συνεργάζεται με 1400 ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη την χώρα.

Τα τελευταία 26 χρόνια ο όμιλος αναπτύχθηκε ένοτνα και έχοντας συνολικά 1.700 εργαζομένους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παράγοντας έναν τζίρο, σε ενοποιημένη βάση, κοντά στα 320 εκατ. ευρώ (εκτός φυσικά της περυσινής χρονιάς που ήταν από τις χειρότερες για τον όμιλο όπως και όλο τον τουριστικό κλάδο).

Η Ellinair, με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Μουζενίδη γιό του Μπόρις, πριν την πανδημία βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το 2019 η αεροπορική εταιρία μετέφερε περί το 1 εκατ. επιβάτες στη χώρα μας, με επίκεντρο τη ρωσική αγορά όπου ο όμιλος Μουζενίδη έχει 25ετή παρουσία. H αεροπορική εταιρία του ομίλου Μουζενίδη ιδρύθηκε το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της με τη διενέργεια τόσο προγραμματισμένων, όσο και ναυλωμένων πτήσεων, με το δίκτυο των προορισμών της να ξεπερνά τις 40 πόλεις.

Έδρα του ομίλου Μουζενίδη από τα πρώτα του βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ πλέον λειτουργούν πολυάριθμα υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως η Αθήνα, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Θάσος και η Ζάκυνθος έχοντας αναπτύξει ένα δίκτυο αποκλειστικών συνεργατών-διανομέων των προϊόντων του, σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Καζαχστάν, Σερβίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας, Βαλτικής, Πολωνίας, Γεωργίας και της Τουρκίας, ξεπερνώντας σήμερα τον αριθμό των 80 γραφείων!

Οι βασικότεροι τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου είναι: οι Αεροπορικές Μεταφορές από και προς την Ελλάδα, οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, ο Θρησκευτικός Τουρισμός, ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, ο Θεραπευτικός, Ιατρικός και Ιαματικός Τουρισμός, η Αγοραπωλησία και Κατασκευή Ακινήτων, η Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης, η Παραγωγή και Πώληση Κρασιού και Ελαιόλαδου και πολλά άλλα.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρίας, τον όμιλο αποτελούν οι επιχειρήσεις:

-MouzenidisTravel,

στην οποία απαριθμούνται οι επιμέρους κλάδοι επιχείρησης:

BoMo Club, διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων.

Solun, ελληνορθόδοξο κέντρο ιερού προσκυνήματος.

Active MICE, οργάνωση εταιρικών πακέτων διακοπών.

Mouzenidis Intour, τουρισμός εντός Ρωσίας, όπως από Ελλάδα προς Ρωσία.

Ellin Camp, παιδικές κατασκηνώσεις.

Enigma Shopping Center – εμπορικό κέντρο.

Big Fish, Εστιατόριο – Καφέ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

-Ellinair

Aεροπορική εταιρία, η οποία απαριθμεί στο στόλο της πέντε αεροσκάφη (www.ellinair.com), εκτελεί δε κυρίως πτήσεις από και προς το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό

-Grekodom Development

Μεσιτική, κατασκευαστική εταιρία ακινήτων (www.grekodom.com). Διαθέτει το απαιτούμενο know how αγοραπωλησίας ακινήτων κυρίως με πελάτες του εξωτερικού (εντός και εκτός ΕΕ), ενώ αναλαμβάνει την πλήρη εξυπηρέτηση του εντολέα.

-CargoService &Representations

Εταιρία διαμεταφοράς εμπορευμάτων δια αέρος αλλά και οδικώς (www.csr-air.com).