Αν και φέτος αναμένονται χαμηλές πτήσεις στον τουρισμό σε επίπεδο αφίξεων λόγω της πανδημίας, ωστόσο οι τουριστικές επενδύσεις έχουν πάρει «φωτιά» με 40 νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα, και μεγάλα project σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ιο, ενώ αυξημένη είναι και η  ζήτηση για την αγορά παραθεριστικών κατοικιών.

Συγκεκριμένα επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι ποιοτικές και πολυτελείς κατοικίες, όπως για παράδειγμα στον Αστερα της Βουλιαγμένης, στο “Costa Navarino” καθώς και στο συγκρότημα  Κοκοτού στην Ελούντα.

Μάλιστα όπως αναφέρει σε έκθεση της η Cerved Property Services (που ανήκει στον διεθνή Ιταλικό Όμιλο Cerved Group), η ζήτηση –παρά την πανδημία- για μόνιμες παραθεριστικές κατοικίες το 2020 σημείωσε άνοδο κατά 30%.  Άγγλοι, Αμερικανοί, Γάλλοι, Κύπριοι και Αυστραλοί ήταν κυρίως οι αγοραστες, με την  Γλυφάδα, την Πάρο και τη Σαντορίνη να είναι οι πρώτοι σε προτίμηση προορισμοί.

Ειδικότερα σε  ότι αφορά τις νέες τουριστικές επενδύσεις να σημειωθεί ότι άνοιξαν 40 νέα  ξενοδοχεία  στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των οποίων είναι:

-Το “Athens Capital Hotel” –το τρίτο της εταιρείας Λάμψα στο Σύνταγμα, δίπλα στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία και King George. Η επένδυση έφθασε τα 22 εκ ευρώ ενώ το μάνατζμεντ ανέλαβε η διεθνής αλυσίδα Αccor Group.

-Στο 1,5 εκ ευρώ έφτασε η επένδυση της εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία Briq Properties.Αφορά ένα boutique hotel στο Κολωνάκι με το μάνατζμεντ να αναλαμβάνει η διεθνής αλυσίδα “The Modernist”.

-Οι εταιρείες Dimand, Prodea και η Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα – EBRD, επένδυσαν από κοινού 20 εκατ ευρώ  σε ξενοδοχείο στην οδό Σταδίου.Η επένδυση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021,θα είναι δυναμικότητας 200 δωματίων ενώ προβλέπεται μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου διάρκειας 25 ετών με εκμισθωτή το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

-O ξενοδοχειακός όμιλος Israeli Fattal Hotel ανακατασκευάζει το “Esperia Hotel”με το συνολικό κόστος της επένδυσης ,για το πεντάστερο ξενοδοχείο, να φτάνει τα 10 εκ ευρώ.

-Ο αμερικανικός όμιλος επενδύσεων σε Real Estate Hines Hederson Park ανακατασκευάζει το πρώην “Odeon Starcity” στην Λ.Συγγρού δίπλα στο “Grand Hyat Hotel” που ήδη κατέχει.

Και εκτός Αττικής επίσης παρατηρείται επενδυτικός πυρετός σε ξενοδοχειακές μονάδες και συγκεκριμένα πρόκειται για:

-Το  “ Killada Hills” στην Φθιώτιδα με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 400 εκ ευρώ και φορέα υλοποίησης την εταιρεία “Dolphin Capital Investors”

-Την  ανάπτυξη έκτασης 500 στρεμμάτων στην Κασσιόπη Κέρκυρας από τον αμερικανικό τουριστικό όμιλο NCH.Το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 120 εκ ευρώ.

-Επένδυση ύψους 60 εκ ευρώ από την εταιρεία “Grivalia Hospitality” στην θέση Καλό Λιβάδι Μυκόνου.Το τουριστικό συγκρότημα θα έχει δυναμικότητα 378 κλινών.

-Το project  “Elounda Hills”, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκ ευρώ,  που αφορά μία ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη.

-Την  ανάπτυξη ξενοδοχείων και πολυτελών τουριστικών κατοικιών στην Ιο, από τον  επιχειρηματία Α.Μιχαλόπουλο.

-Η  τουριστική επένδυση ύψους 240 εκ ευρώ στην περιοχή της Κυλλήνης, από γερμανικό επενδυτικό  fund, που  περιλαμβάνει ξενοδοχεία,τουριστικές κατοικίες,υποδομές, μεταξύ των οποίων και μαρίνα.

Το 2020 οι θερμοκρασίες του ελληνικού τουρισμού ήταν πολικές με μείωση εσόδων και αφίξεων στην περιοχή του 80%.

Ωστόσο πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση στις πληρότητες σε μονάδες όπως ο Αστέρας της Βουλιαγμένης- Λαιμός Βουλιαγμένης και στις μονάδες που βρίσκονται στην Ελούντα  της Κρήτης.

Η Ελλάδα πέρυσι ανέβηκε στην τρίτη θέση  σε ότι αφορά την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων, με μερίδιο αγοράς αφίξεων 17%,  με την Νότιο Γαλλία πρώτη με μερίδιο 20% και την  Ιταλία στη δεύτερη θέση με 19%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.