Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Στην εισήγηση να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των άνω των 30 ετών με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσταση παραμένει ισχυρή μόνο για όσουν είναι άνω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο κι αμέσως μετά τους ανοσοκατασταλμένους που κρίθηκε ότι πρέπει να θωρακιστούν κατά προτεραιότητα.

Ωστόσο, η ροή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων προς τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν και παραμένει χαμηλή. Έχει εμβολιαστεί μόλις το 15% των δικαιούχων, πληθυσμός περίπου 300.000 ατόμων.

Προφανώς η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την έξαρση που παρατηρήθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Έξαρση δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, με τους ειδικούς σε πολλές χώρες να μιλούν για ένα νέο «κύμα» κορωνοϊού.

Ενδεικτικό πάντως της μεγάλης κυκλοφορίας του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι με βάση τον ΕΟΔΥ ο δείκτης Rt, o μέσος όρος των μεταδόσεων της λοίμωξης ανά άτομο, ο οποίος ανήλθε για την τελευταία εβδομάδα σε 1,32.

Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν σε άλλα 132 τον ιό, δημιουργώντας μια τεράστια αλυσίδα μετάδοσης. Στα ίδια περίπου επίπεδα βρισκόταν ο δείκτης Rt τη δεύτερη εβδομάδα του έτους, τότε που τη χώρα μας «σάρωνε» για πρώτη φορά η μετάλλαξη Όμικρον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ο δείκτης ήταν στο 0,88, δηλαδή οι μεταδόσεις είχαν μειωθεί πολύ, καθώς 100 άτομα θετικά στον κορωνοϊό μπορούσαν να μεταδώσουν σε άλλους 88.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επέλαση των υποπαραλλαγών BA.4και ΒΑ.5 της Όμικρον στη χώρα μας, με τις νησιωτικές περιοχές και το Λεκανοπέδιο να βρίσκονται στον κλοιό τους.