Σε σύσταση για εμβολιασμό με την τέταρτη δόση, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, που έχουν αποδειχθεί περισσότερο ευάλωτοι και κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο ή και νοσηλεία λόγω της λοίμωξης covid-19.

Μόλις οι ειδικοί της Επιτροπής ανάψουν το «πράσινο φως» για τη θωράκιση με μία ακόμη δόση των ηλικιωμένων, θα δρομολογηθεί η λειτουργία της πλατφόρμας για τον προγραμματισμό των νέων ραντεβού. Εκτιμάται ότι η πρόσβαση για τους πολίτες θα ανοίξει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, ενώ έχει διασφαλιστεί και η επάρκεια των εμβολίων.

Η μείωση της προστασίας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, αλλά και η ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες, που θα είναι εκ των πραγμάτων περισσότερο απειλητική για τους ηλικιωμένους, τους θέτουν ουσιαστικά στο επίκεντρο του σχεδιασμού των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών.

Περίπου 3,1 εκατομμύρια άτομα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 χρόνων και άνω που είχαν προτεραιοποιηθεί και στην αρχική φάση του εμβολιασμού, με υποομάδες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου, διευκρινίζοντας ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά τους ηλικιωμένους.

«Η ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας και συνεπώς λόγω γήρανσης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά για την τέταρτη δόση ότι δεν προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την τρίτη δόση. Όμως για τα ηλικιωμένα άτομα, την ομάδα που κατά προτεραιοποίηση εμβολιάστηκε πρώτη, και αυτές οι μικρές αλλαγές της ανοσιακής ενίσχυσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αποδεκτός ένας δεύτερος επαναληπτικός ή αναμνηστικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα σε δομές, με διαφορετική ηλικία ανά κράτος. Η Σουηδία προτείνει άτομα άνω των 80 χρόνων, η Γερμανία άνω των 70, η Αγγλία άνω των 75» είχε εξηγήσει η κ. Θεοδωρίδου.

Το ακριβές ηλικιακό όριο στη χώρα μας για την τέταρτη δόση δεν έχει τεθεί ακόμη.

Κατά πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής προσανατολίζονται σε σύσταση για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και λόγω της ηλικίας και λόγω των συνθηκών διαβίωσης σε κλειστή δομή. Εξετάζεται ακόμη η σύσταση για τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση να αφορά και τα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα ανεξάρτητα από την ηλικία.

Επίσης, δεν έχει «κλειδώσει» το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην αναμνηστική και την τέταρτη δόση. Η εισήγηση για εμβολιασμό τουλάχιστον έπειτα από τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση συγκεντρώνει και βάσει των επιστημονικών στοιχείων πολλές πιθανότητες.