Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από το τέλος της περασμένης χρονιάς έχουν κατατεθεί στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων, τέσσερα μεγάλα επενδυτικά (4) σχέδια ξένων ομίλων, τα οποία δεν αφορούν ούτε σε τραπεζικά πακέτα, ούτε σε εξαγορές ξενοδοχείων και δημιουργίας hub, αλλά σχετίζονται με τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων, δύο στη βόρεια Ελλάδα και από μία σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τις ίδιες, ιδιαίτερα φειδωλές σε αυτή τη φάση πληροφορίες, οι εν λόγω προτάσεις επενδύσεων αφορούν και σε καθαρά βιομηχανική δραστηριότητα, σε τομείς που εμφανίζουν μετά από χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και σε τομείς της αγροτο-εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους επενδυτικές προτάσεις από ξένες επιχειρήσεις προς τη χώρα μας.

Το αντίθετο, μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε μαζική φυγή από την Ελλάδα ξένων επιχειρήσεων.

Αν πράγματι υπάρξουν και τέτοιες βιομηχανικές και παραγωγικές επενδύσεις, θα πρόκειται για μια μεγάλη μεταστροφή των ξένων επενδυτών προς τη χώρα μας, που θα προσδώσει άλλη δυναμική στην ελληνική οικονομία.

Βέβαια, η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία είναι παρούσα, όπως και η δυσπιστία (τουλάχιστον) ως προς κάθε τι ξένο, αλλά και η κυρίαρχη θέση εγχώριων ομίλων σε βασικούς τομείς δραστηριοτήτων, που δεν θέλουν ισχυρούς ανταγωνιστές.

Όλα αυτά πρέπει να υπερκεραστούν. Οπότε, ας είμαστε συγκρατημένοι, μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα