Τέσσερα χρόνια. Τόσος καιρός πέρασε από εκείνη την αποφράδα ημέρα στο Μάτι, τη μεγαλύτερη καταστροφή της Μεταπολίτευσης, η οποία άφησε πίσω της 103 νεκρούς, πολλούς τραυματίες και χιλιάδες ανθρώπους με πληγωμένες ψυχές.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ρολόι δείχνει 16:50 το απόγευμα, όταν οι φλόγες κάνουν την εμφάνισή τους. Τα πρώτα εναέρια μέσα κάνουν την εμφάνισή τους περίπου είκοσι λεπτά αργότερα, ενώ υδροφόρες από τις γύρω περιοχές αρχίζουν να κατευθύνονται προς την Πεντέλη.

Οι κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα εκκενώνονται και 1.400 παιδιά απομακρύνονται μέσω της λεωφόρου Διονύσου. Το Λύρειο ίδρυμα, επίσης, εκκενώνεται λίγη ώρα πριν παραδοθεί στις φλόγες.

Μέσα σε περίπου σαράντα λεπτά, η φωτιά φθάνει στον οικισμό του Νέου Βουτζά. Η φωτιά «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά της και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατεβαίνει γρήγορα προς τα κάτω, όπου τελικά λαμβάνει χώρα το χειρότερο σενάριο, με τις φλόγες να περνούν τη λεωφόρο Μαραθώνος. Οι καπνοί σιγά – σιγά πυκνώνουν επικίνδυνα, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Πριν από τις 19:00 το απόγευμα, η φωτιά έχει ήδη φθάσει στις παραλίες. Οι εικόνες με τους ανθρώπους που στέκονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, κάνει το γύρο του κόσμου.

Άλλοι έχουν μπει μέσα στη θάλασσα, άλλοι κάθονται απ’ έξω, κρατώντας την αναπνοή τους, με τα πρόσωπα να έχουν μουντζουρωθεί από τις στάχτες, ανήμποροι να αντιδράσουν σε αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο.

Τα αποκαΐδια τραυματίζουν σοβαρά πολλά άτομα που μεταφέρονται με εγκαύματα στα νοσοκομεία. Αρκετοί δεν τα καταφέρνουν, άλλοι εντοπίζονται πνιγμένοι. Σκάφη και καΐκια ψαράδων κινητοποιούνται ώστε να συμβάλλουν στη διάσωση όσων βρίσκονται στη θάλασσα.

Τραγικός απολογισμός, 103 νεκροί.

Σήμερα (23/07), θα ψαλούν επιμνημόσυνες δεήσεις μετά την ολοκλήρωση της Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στο Νέο Βουτζά, και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου – Αγίου Θωμά & Αγίου Πορφυρίου, στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων, το οποίο βρίσκεται στον Νέο Βουτζά.

Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, Κύριλλο, ενώ θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών, ενός λεπτού σιγή κατά την κατάθεση λουλουδιών και στεφάνων.

Από το Μνημείο των Θυμάτων, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μνήμης θα περπατήσουν στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο, στο Μάτι, όπου θα διεξαχθεί η κεντρική εκδήλωση στις 19:30.