Καταπέλτης το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 103 νεκρούς και ανυπολόγιστες ψυχικές και υλικές ζημιές, αποτελεί ίσως μια δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων και τους ανθρώπους που βίωσαν τον απόλυτο εφιάλτη.

Τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με πρόεδρο τον Γιώργο Κασίμη, εισηγήτρια τη Θεοδώρα Τραϊανίδου και τρίτο μέλος τη Νίκη Ρεβύθη, εξέτασαν τα λάθη, τις παραλείψεις και τις επιχειρησιακές ενέργειες των 27 προσώπων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Στο βούλευμά τους που φέρνει στο φως η «Καθημερινή», έκτασης 300 σελίδων, υιοθετούν την πρόταση του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη πως το αποδεικτικό υλικό δικαιολογεί τη στοιχειοθέτηση κακουργήματος για πέντε από τους κατηγορουμένους.

Συγκεκριμένα, για τους Σωτήριο Τερζούδη (τότε αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος), Βασίλειο Ματθαιόπουλο (τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων), Ιωάννη Φωστιέρη (τότε διοικητή του ΕΣΚΕ), Γεώργιο Πορτοζούδη (τότε διοικητή της ΥΕΜΠΣ) και Στέφανο Κολοκούρη (τότε διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ).

Οι τρεις πρώτοι την ημέρα της φωτιάς βρίσκονταν στο συντονιστικό κέντρο. Σύμφωνα με το βούλευμα, αν και γνώριζαν από τις 16.41 ότι είχε ξεκινήσει η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης σε κατοικημένη περιοχή και κινδύνευαν άνθρωποι, έστελναν ή έκαναν εκτροπές εναερίων μέσων σε πυρκαγιές όπου γνώριζαν πως δεν υπήρχε κίνδυνος ζωής.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, Γεώργιος Πορτοζούδης, ως διοικητής εναερίων μέσων, είχε στη διάθεσή του δύο ελικόπτερα που μπορούσαν να συνδράμουν και στην κατάσβεση και στη διάσωση των πολιτών. Εμειναν όμως καθηλωμένα στο «Ελ. Βενιζέλος». Ενώ ο ίδιος την ώρα της φωτιάς έκανε ξενάγηση σε μια γυναίκα στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας και εν συνεχεία πήγαν για καφέ στην καφετέρια του αεροδρομίου.

Τέλος, ο Στέφανος Κολοκούρης (αργότερα αρχηγός του σώματος) βρισκόταν στην Κινέτα και ενώ είχε πάρει εντολή στις 17.00 να μεταβεί στο Μάτι προκειμένου να συνδράμει σε επιχείρηση διάσωσης των πολιτών, εντοπίστηκε από το GPS πως δεν μετέβη ποτέ. Παρέμεινε αδικαιολόγητα ακινητοποιημένος στην παραλία της Κινέτας έως τις 21.00.

Το Συμβούλιο καταλήγει πως με βάση όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, για τους πέντε αυτούς κατηγορουμένους στοιχειοθετούνται σοβαρές ενδείξεις τέλεσης «κακουργηματικής πράξης της κατά συρροήν έκθεσης που προκάλεσε τον θάνατο εις βάρος των 102 παθόντων» και όχι της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας που είχε προτείνει ο εισαγγελέας.

Για 12 κατηγορουμένους (μεταξύ αυτών η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δουρού, οι τότε δήμαρχοι Ηλίας Ψηνάκης και Ευάγγελος Μπουρνούς και ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης) το Συμβούλιο αποφάνθηκε πως τέλεσαν «πλημμεληματικές πράξεις της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας κατά συρροήν». Δηλαδή, παραπέμπονται σε δίκη για πλημμέλημα όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας. Ενώ για 10 κατηγορουμένους (κυρίως υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, αστυνομικούς ή περιφερειακούς συμβούλους) το Συμβούλιο έκρινε πως δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής και προτείνεται να απαλλαγούν.

Η δικογραφία τώρα γυρίζει πίσω στον ανακριτή Μαρνέρη. Εκείνος θα τη διαβιβάσει στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα κληθεί να ασκήσει συμπληρωματική ποινική δίωξη σύμφωνα με το διατακτικό του βουλεύματος. Επόμενο βήμα, ο ανακριτής να καλέσει άμεσα τους πέντε κατηγορουμένους –εντός ολίγων ημερών– για συμπληρωματικές απολογίες. Αυτή τη φορά ως κατηγορουμένους για κακούργημα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα:

  • Τερζούδης Σωτήριος, Ματθαιόπουλος Βασίλειος, Φωστιέρης Ιωάννης, Πορτοζούδης Γεώργιος και Κολοκούρης Στέφανος, η ανάκριση θα συνεχιστεί για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης που είναι κακούργημα.
  • Γκολφινος Χρήστος, Παντελεάκος Φίλιππος, Παπαδόπουλος Δαμιανό, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Χιώνης Χαράλαμπος, Λαμπρης Χρήστος, Δροσόπουλος Χρήστο, Συρογιάννης Χαράλαμπος, Καπάκης Ιωάννης, Δούρου Ειρήνη, Ψηνάκης Ηλίας, Μπουρνούς Ευάγγελος παραπέμπονται σε δίκη, κατηγορούμενοι για πλημμεληματικές πράξεις της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας.
  • Για Μαρία Ξυλαγγουρα, Διαμαντή Πομάκη, Ιωάννη Σταμούλη, Χρήστο Παπαζαφείρη, Κωνσταντίνο Βουτσελα, Aνάργυρο Μπακαλώνη, Ιωάννα Τσουπρα, Βάιο Θανασια, Αντωνίου Παλπατζή και Δημήτριο Στεργίου– Καψάλη δεν προέκυψαν καθόλου ενδείξεις ενοχής και απαλλάσσονται.