Το προεδρικό διάταγμα για νέο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των δημοτικών ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας – Πικερμίου των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου εκδόθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Η περιοχή επέμβασης αφορά έκταση 7.935 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, την Αγία Μαρίνα, τα Σκουφέικα και τον Πευκώνα, στις δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας – Πικερμίου.

Με θεσμοθετημένο το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, ολοκληρώνεται ο απαραίτητος σχεδιασμός πρώτου επιπέδου για τη συνολική αστική ανάπλαση της περιοχής.

  • Θεσμοθετούνται τα όρια, οι επιτρεπόμενες χρήσεις και οι γενικοί όροι δόμησης των διαφοροποιημένων ζωνών, οι οποίες αφορούν τις περιοχές βιώσιμης πολεοδόμησης.
  • Καθορίζεται το πλέγμα ισχυρών μέτρων για την προστασία των κατοίκων και της περιοχής, την ανεμπόδιστη προσβασιμότητα των πολιτών από και προς τη θάλασσα– καθώς και την ανθεκτικότητα κατοικιών και κτισμάτων.

Ταυτόχρονα, περιλαμβάνεται η δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου και χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Η περιοχή «θωρακίζεται», επίσης, από φυσικές καταστροφές και φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, με την ανάπτυξη ανοικτών χώρων και διαδρόμων, την ανάσχεση οικιστικής ανάπτυξης σε περιοχές απότομης κλίσης >70%, την ενθάρρυνση ανάπτυξης περιαστικής γεωργίας για την αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς καθώς και τη δημιουργία περιβαλλοντικού δικτύου με πλέγμα ζωνών φύτευσης εύρους 100 μέτρων κατά μήκος των ρεμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διατάγματος.

Παράλληλα, θεσμοθετούνται ρυθμίσεις για είδη φύτευσης και διαχείριση βλάστησης στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, κατασκευαστικά υλικά ανθεκτικά στην ανάφλεξη, νέες κατασκευές και ανακατασκευές, καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης δασών που μειώνουν την καύσιμη ύλη στα σημεία διασύνδεσης δάσους – αστικής περιοχής.

«Ο χωρικός σχεδιασμός για το Μάτι αποτελεί πρότυπο για περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, “οδηγό” για το τρέχον πλάνο, μέσα από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” για περισσότερο από το 70% της επικράτειας, με τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

Η επικύρωση του πρώτου επιπέδου σχεδιασμού αποτελεί την απαραίτητη βάση για το δεύτερο επίπεδο, του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής, που ήδη εκπονείται και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους προσεχείς μήνες.