Τα τελευταία χρόνια μετράμε  πολλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, που είτε οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος είτε σε εμπρηστικές ενέργειες. Από την άλλη, η Αττική που δέχεται εδώ και δεκαετίες τη μεγαλύτερη «πίεση»  πλησιάζει να χάσει το 50% των δασών της.

Με αφορμή την ασύλληπτη  τραγωδία που ζούμε εδώ και 4 ήμερες  ας δούμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές της τελευταίας 20ετίας που στιγμάτισαν την σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Μάτι,2018: Ένα καλοκαίρι που δεν θα ξεχαστεί

Στις 23 Ιουλίου 2018, το απόγευμα ξέσπασε η πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και το Μάτι που έμελλε να γίνει η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα. Ξεκίνησε από την ανατολική πλευρά της Πεντέλης και επεκτάθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων στον παραθαλάσσιο οικισμό, εξαφανίζοντας από τον χάρτη το Μάτι και προκαλώντας καταστροφές σε παρακείμενες περιοχές. Μετρήσαμε πάνω από 80 νεκρούς.  Υπολογίζεται ότι 1.500 κτίρια υπέστησαν ζημιές και εκατοντάδες οχήματα καταστράφηκαν. Παράλληλα κατέρρευσε το δίκτυο ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης. 

Εν τω μεταξύ λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί πυρκαγιά στην περιοχή των Γερανείων Ορέων, στην Κινέτα. Σύμφωνα με στοιχεία δορυφόρων, σχεδόν 32.000 στρέμματα γης είχαν κάψει έως το βράδυ της Τετάρτης οι δύο καταστροφικές αυτές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική και στα Γεράνεια Όρη. Η μεγαλύτερη έκταση, 19.233 στρέμματα, κάηκε στην περιοχή της Κινέτας, ενώ στην περιοχή του Νέου Βουτζά, της Ραφήνας και του Ματιού που όμως ήταν πιο πυκνοκατοικημένη, έγιναν στάχτη 12.759 στρέμματα.

Ηλεία: Ένα πολύνεκρο καλοκαίρι

 

Το 2007 είχαμε άλλο ένα πολύνεκρο καλοκαίρι εξαιτίας των πυρκαγιών. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω και στέρησε τη ζωή από 49 άτομα, 26 από το χωριό Αρτέμιδα. Περίπου 20 χωριά και οικισμοί παραδόθηκαν στη μανία της πυρκαγιάς, περιουσίες κάηκαν ολοσχερώς, όπως και ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδας ενώ απειλήθηκε και ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ίδιο καλοκαίρι εκδηλώθηκαν εκτεταμένες πυρκαγές σε πολλά σημεία  της χώρας όπως στην Λακωνία, την Αχαΐα και την Εύβοια. Μέχρι τις 30 Αυγούστου είχαν καεί 1.500 σπίτια,  6.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη, 63 έχασαν τη ζωή τους, 147 χωριά ισοπεδώθηκαν, περισσότερα από 60.000 ζώα απανθρακώθηκαν και σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων έγιναν στάχτη. Το ύψος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δις €.

Γραμματικό η μεγαλύτερη φωτιά 

Η φωτιά στο Γραμματικό του 2009 θεωρείτο ως τώρα η σοβαρότερη φωτιά στην Αττική. Η σπίθα ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου, από το Σέσι Γραμματικού διαρκώντας 4 μέρες και καίγοντας 210.000 στρέμματα πευκοδάσους.  Λόγω των ανέμων εξαπλώθηκε γρήγορα σε Μαραθώνα, καίγοντας στο ενδιάμεσο, τμήμα της Πεντέλης και έφτασε να καίει σπίτια στο Ντράφι, την Ανθούσα, το Πικέρμι και την Παλλήνη αλλά και τμήμα στην περιοχή του Διονύσου. Χαρακτηριστικά εκκενώθηκαν περιοχές όπως ο Άγιος Στέφανος, η Πεντέλη, δύο νοσοκομεία .

Πάρνηθα: Η μεγάλη καταστροφή 

Μια από τις πρώτες μεγάλες και σημαντικές πυρκαγιές του καλοκαιριού το 2007, ήταν αυτή στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας στις 28 Ιουνίου. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, στην βόρεια πλευρά του όρους και επεκτάθηκε γρήγορα στις πλαγιές του βουνού. Η φωτιά όμως δεν στάθηκε δυνατό να περιορισθεί πριν το βράδυ, σε μια ώρα που τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης αδυνατούσαν να πετάξουν. Έτσι, μέχρι την νύχτα, οι επίγειες δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με μια ανεξέλεγκτη κατάσταση: Oι φλόγες πέρασαν μέσα στον Εθνικό Δρυμό και έφτασαν σε απειλητική απόσταση από τις εγκαταστάσεις του καζίνο, του πάρκου κεραιών και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές εκκενώθηκαν.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο απολογισμός ήταν καταστρεπτικός, τόσο για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όσο και για το μικροκλίμα της Αθήνας. 25.000 στρέμματα που ανήκαν στο Δρυμό κάηκαν όπως και εκατοντάδες, προστατευόμενα είδη ζώων που ζούσαν εκεί ενώ οι εναπομείναντες πληθυσμοί αντιμετώπισαν έντονα προβλήματα τροφής. Η πυρκαγιά επίσημα αποδίδεται σε πυλώνα της ΔΕΗ.

Σάμος: Μια τραγωδία στο νησί 

Το καλοκαίρι του 2000 η Σάμος ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της. Τυλίχθηκαν στις φλόγες καλλιεργήσιμες εκτάσεις 145.000 στρεμμάτων και 47 σπίτια στο χωριό Μαυρατζαίοι, όπου εντοπίστηκε ένας νεκρός. Το αεροδρόμιο του νησιού έκλεισε προσωρινά και χιλιάδες τουρίστες κατευθύνθηκαν προς τα θέρετρα της Τουρκίας.

 Πεντέλη: To μεγάλο θύμα 

Το 1981 το δάσος Κοκκιναρά της Κηφισιάς τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες σπίτια, 6.000 στρέμματα πρασίνου, η βόρεια πλευρά της Πεντέλης ενώ η φωτιά έφτασε μέχρι το κτήμα Συγγρού. Τελικά η φωτιά σταμάτησε λίγο έξω από την Κηφισιά.

Το 1982 φωτιά κατέκαψε τον Διόνυσο, την Πεντέλη, την Εκάλη, το Πικέρμι, τον Γέρακα και τον Μαραθώνα. Περισσότερα από 25.000 στρέμματα πρασίνου έγιναν στάχτη ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Γέρακα. Δασολόγοι μιλούν για «φιλέτα» που φαγώθηκαν για να αποτελέσουν κατοικίες των πλουσίων καθώς οι τιμές της γης σε Διόνυσο, Εκάλη, Πεντέλη και τα γύρω προάστια είναι αστρονομικές. Και πάλι όμως δεν μαθεύτηκε πώς ξεκίνησαν οι φωτιές, αν επρόκειτο για εμπρησμό ή από κάποιο τυχαίο περιστατικό…

Από τις πλέον καταστροφικές φωτιές που κατέκαψαν την Αττική ήταν αυτές του Ιουλίου του 1995. Οι φλόγες ξεκίνησαν μια μέρα με δυνατούς ανέμους από χωράφι κοντά στον Άγιο Πέτρο, το οποίο ήταν πολύ κοντά σε γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη παραδόθηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες. Ολοσχερώς κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας από τον Άγιο Πέτρο ως το Γερμανικό Νεκροταφείο. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες η Πεντέλη καιγόταν.