Tο χαμηλότερο τριμηνιαίο μεικτό περιθώριο κέρδους των τελευταίων δύο ετών ανακοίνωσε η Tesla, χάνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς μείωσε επιθετικά τις τιμές σε αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα για να τονώσει τη ζήτηση και να αποκρούσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας με έδρα το Όστιν του Τέξας υποχώρησαν κατά 6%.

“Είναι καλύτερο να μεταφέρουμε έναν μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους και να μεταφέρουνμε αυτό το περιθώριο κέρδους στο μέλλον καθώς τελειοποιούμε την αυτονομία”, δήλωσε ο ‘Ελον Μασκ στους αναλυτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Ο Μασκ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα ήθελε να επιτύχει 2 εκατομμύρια παραδόσεις οχημάτων φέτος, αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει την Τετάρτη, αλλά παρέμεινε στον επίσημο στόχο της εταιρείας για 1,8 εκατομμύρια παραδόσεις.

Ανησυχητικά στοιχεία για τις πωλήσεις

“Τα ανησυχητικά στοιχεία των πωλήσεων της Tesla στην Κίνα δείχνουν ότι η ζήτηση για τα οχήματά της επιβραδύνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις τοπικές εταιρείες EV”, δήλωσε ο Jesse Cohen, ανώτερος αναλυτής του Investing.com.

Η Tesla ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το λειτουργικό της περιθώριο κέρδους θα παραμείνει το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε συνολικό μικτό περιθώριο κέρδους 19,3%, υπολειπόμενο των προσδοκιών της αγοράς για 22,4%, σύμφωνα με 14 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv.

Η Tesla δεν ανέφερε επίσης το μικτό περιθώριο κέρδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, ένα μέγεθος που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές, με τον Musk να λέει ότι η αδύναμη οικονομία καθιστά δύσκολη την παροχή προβλέψεων για το περιθώριο κέρδους.

Η εταιρεία εμφάνισε μικτό περιθώριο κέρδους στην αυτοκινητοβιομηχανία 19% εξαιρουμένων των ρυθμιστικών πιστώσεων το πρώτο τρίμηνο, από 24% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Τα καθαρά κέρδη της Tesla μειώθηκαν κατά σχεδόν 25% στα 2,51 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, πληττόμενααπό τις υψηλότερες δαπάνες πρώτων υλών, εφοδιαστικής και εγγύησης, καθώς και από την αύξηση της παραγωγής των κυψελών μπαταρίας 4680. Τα κέρδη προσαρμοσμένα για τα έκτακτα στοιχεία και τα έσοδα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Refinitiv.

Διαβάστε περισσότερα