Σε καθοριστική φάση εισέρχεται η διαδικασία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Masdar, με τη Γενική Συνέλευση των μετόχων να συγκαλείται στις 23 Οκτωβρίου 2024.
Η πώληση του ενεργειακού βραχίονα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ βρίσκεται υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο έλεγχος που διεξάγεται από την Επιτροπή, βασισμένος στον Κανονισμό 139/2004 της ΕΕ για τις συγχωνεύσεις, είναι μέρος της απλής διαδικασίας συγχωνεύσεων (M.11634) και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2024, ενώ δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Η Επιτροπή εξετάζει αν η συγχώνευση μπορεί να προχωρήσει χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στον ανταγωνισμό, με αρχική εκτίμηση ότι δεν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.
Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία πιθανότατα θα εγκριθεί μέσα στο αρχικό χρονικό πλαίσιο, κάτι που θα επιτρέψει την άμεση ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Την ίδια στιγμή, η Masdar ανακοίνωσε ότι η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αποτελεί συναλλαγή-ορόσημο, με τη συνολική αξία να ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έχει καταγραφεί ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις σημαντικότερες στην ΕΕ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 67% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τη Masdar, με τίμημα 20,00 ευρώ ανά μετοχή, αποτιμώντας την εταιρεία στα 2,4 δισ. ευρώ και τη συνολική επιχειρηματική αξία στα 3,2 δισ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπόλοιπου 33% των μετοχών, με στόχο την απόκτηση του 100% της εταιρείας.
Η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο της ενέργειας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Masdar, με αυτήν την κίνηση, ενισχύει την παρουσία της στην Ευρώπη και υποστηρίζει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η εξαγορά εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας να αυξήσει την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ της σε 100GW έως το 2030.
Η επένδυση αυτή αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Ευρώπης και η στροφή προς την πράσινη ενέργεια υπογραμμίζουν τη σημασία αυτής της εξαγοράς, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρά την αποχώρηση από τον τομέα των ΑΠΕ, διατηρεί ισχυρή θέση στον ευρύτερο κατασκευαστικό και ενεργειακό τομέα. Με μεγάλα έργα υποδομής και παραχωρήσεις, η εταιρεία σκοπεύει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών και να αναζητήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες.