Με κρίση απειλείται και η ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα, καθώς παρατηρείται πως λιγοστεύουν όλο και περισσότερο τα εργατικά χέρια στη χώρα.

Πλήθος Αλβανών εργατών που ζουν επί πολλά χρόνια στη χώρα και που είναι απαραίτητοι για την συγκομιδή της ελιάς, του φυσικού μας πλούτου, εγκαταλείπουν τη χώρα και επιλέγουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Βρετανία, όπου τους υπόσχονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Οι ανάγκες προϋποθέτουν την απασχόληση σχεδόν 10.000 εργατών για την πλήρη συγκομιδή, αλλά φέτος καταγράφηκε κατακόρυφη μείωση στην εύρεση εργατικών χεριών, αφού δεν ξεπερνούν τους 5.000 δημιουργώντας έτσι αβεβαιότητα στους ελαιοπαραγωγούς.

Η μείωση του αριθμού των τακτικών Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα μετά από ένα χρόνο σχετίζεται όχι μόνο με τις διαδικασίες χορήγησης αδειών παραμονής, αλλά και με μια δυναμική μετακίνησή τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλοί Αλβανοί που ζούσαν για χρόνια στην Ελλάδα έχουν πρόσφατα μεταναστεύσει σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και στη Βρετανία μετά από δυσκολίες στην απασχόληση στην Ελλάδα.

Πρέπει να ανοιχτούμε σε εργατικά χέρια από την Ασία, γιατί το πρόβλημα με το λάδι θα είναι οξύτατο.

Διαβάστε ακόμη: