Μεγάλους φόβους έως και κρίσεις …πανικού στις αγορές έχει προκαλέσει η ξαφνική και κατακόρυφη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF τις τελευταίες ημέρες. Η απότομη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη αύξηση, της τάξης του 50% μέσα σε λίγες ημέρες σκορπίζει ανησυχία και ανασφάλεια σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στην ΕΕ.
«Η αύξηση είναι δυστυχώς αποτέλεσμα σκληρής και ανελέητης κερδοσκοπίας που με τη σειρά της είναι κάτι σαν …αυτοεκπληρούμενη προφητεία» μας λέει Έλληνας τεχνοκράτης των Βρυξελλών και συνεχίζει: «αποδίδεται αφενός στην ολοένα και μεγαλύτερη άντληση από τις αποθήκες ως αποτέλεσμα του πιο ψυχρού καιρού και της ζήτησης που προκαλεί, αλλά και στις προβλέψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για μια περίοδο έντονου ψύχους στην Ευρώπη στα μέσα Δεκεμβρίου. Όλα αυτά όμως καθοδηγούνται από τους διεθνείς κερδοσκόπους και από τις δύο ακτές του Ατλαντικού!».
Μέσα σε 25 ημέρες και μόνο με την …αναμονή αυξημένης ζήτησης, έχει ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου ράλι κερδοσκόπων και traders.
«Με τις αποθήκες γεμάτες κατά 95% δεν υπάρχουν προβλήματα επάρκειας. Ένα μήνα μετά τις χαμηλές πτήσεις τιμών στο φυσικό αέριο, η ΕΕ για μία ακόμη φορά βλέπει την κερδοσκοπία των traders στο ολλανδικό κόμβο εικονικών συναλλαγών του ΤTF και δεν κάνει απολύτως τίποτε με απόλυτη ευθύνη των Γερμανών που τα επιτρέπουν αυτά. Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών για την επιβολή πλαφόν συνεχίζονται χωρίς διαφαινόμενη θετική κατάληξη» συνεχίζει ο ίδιος παράγοντας των Βρυξελλών.
Στην ουσία η ενεργειακή αγορά είναι πάλι δέσμια της πιο ανήθικης κερδοσκοπίας. Ο όγκος των εικονικών συναλλαγών στα παράγωγα του Ιανουαρίου, αγοράζεται και ξαναπουλιέται 10, 20 φορές ή και περισσότερο. Και μέσα σε αυτό τον κύκλο δημιουργούνται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Η τιμή υποχώρησε τελικά χθες κάτω από 140 ευρώ/Mwh, τίποτα ωστόσο δεν διαβεβαιώνει ότι το πάρτι δεν θα έχει συνέχεια. Ένα πάρτι στο οποίο συμμετέχουν και Ευρωπαίοι, παρ’ ότι ο πρόεδρος Μακρόν κατηγορεί μόνο τις ΗΠΑ ότι παράγουν φθηνό αέριο, αλλά το πωλούν σε υψηλές τιμές στην Ευρώπη. Σας πληροφορούμε πως στον αμερικανικό κόμβο Henry Hub είναι 22-23 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στην Ευρώπη 140-150 ευρώ, λένε χαρακτηριστικά στελέχη της ΡΑΕ και του ΔΕΣΦΑ.
Από τα χαμηλά των 105 ευρώ στο πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου, τα παράγωγα Ιανουαρίου στον χρηματιστηριακό κόμβο της Ολλανδίας (TTF) ξεπέρασαν χθες τα επίπεδα των 160 ευρώ / μεγαβατώρα, φτάνοντας κάποια στιγμή και τα 165 ευρώ, δηλαδή στην υψηλότερη τιμή από τις 13 Οκτωβρίου.
Ευρωπαϊκός βορράς: αντιδράσεις στο «ελληνικό» μέτωπο του πλαφόν
Οι εξελίξεις επαναφέρουν, ενόψει και του νέου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου τη συζήτηση και τις αντιδράσεις των ‘Βορείων’ για πλαφόν στις τιμές στο οποίο πρωτοστατεί η Ελλάδα, για το οποίο συνεχίζουν να αντιδρούν, όχι μόνο κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας, αλλά και στελέχη ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Προειδοποιούν μάλιστα ότι ένα ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του TTF θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη στρέβλωση στην αγορά.
«Νομίζω ότι είναι απολύτως επιζήμιο», βιάστηκε να δηλώσει η Anje Stiers, επικεφαλής του γραφείου αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EEX), θεωρώντας ότι θα οδηγήσει σε τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά.
Την ίδια στιγμή κερδοσκοπούν και κυβερνήσεις κρατών που δεν περίμενε κανείς, αφού προχωρά σε μείωση παραγωγής η Νορβηγία! Σύμφωνα με αναλυτές commodities που επικαλείται το Montel, ένας λόγος για την απότομη εκτίναξη των τιμών είναι η προαναγγελθείσα αδικαιολόγητη μείωση εξαγωγών από τη νορβηγική μονάδα στο Kollsnes κατά 14 mcm/ ημέρα μέχρι τη Παρασκευή, όπως ενημέρωσε ο νορβηγός διαχειριστής Gassco.
Οι Νορβηγοί ομιλούν για βλάβη του συμπιεστή, αλλά ποιος τους πιστεύει; Τα στοιχεία ωστόσο του ίδιου του διαχειριστή δείχνουν ότι χθες, οι νορβηγικές ροές προς τους ευρωπαϊκούς κόμβους μειώθηκαν μόλις κατά περίπου 3 mcm σε σχέση με τη Τετάρτη, πέφτοντας στα 323 mcm, ποσότητα δηλαδή που από μόνη της δεν δικαιολογεί τέτοιες ανατιμήσεις.
Ας μην μας κάνει εντύπωση που η κυβέρνηση της Νορβηγίας είναι σταθερά κατά του πλαφόν : «H Νορβηγία θα έχει φέτος έσοδα -ρεκόρ ύψους 113 δισ. δολαρίων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες του χρόνου αναμένεται να ανέβουν στα 132 δισ. δολάρια, πέντε φορές υψηλότερα από εκείνα του 2021!» μας λέει ο Έλληνας της Κομισιόν.
Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας προσπαθεί να μας προδιαθέσει αρνητικά για το πλαφόν: «Αν η Ευρώπη περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου, θα της γυρίσει μπούμερανγκ», είπε πρόσφατα στην γαλλική Les Echos ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, για να αιτιολογήσει την πολιτική «επιθετικής κερδοσκοπίας» της χώρας του. Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ, εάν επιθυμεί, να συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη κρατική Equinor.
Ποιες εταιρίες αγοράζουν απο Αμερικάνους και κερδοσκοπούν
Αφορμές για ανατιμήσεις μπορεί να υπάρχουν πολλές, τίποτα ωστόσο στην παρούσα φάση, με τις ευρωπαϊκές αποθήκες γεμάτες, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, δεν δικαιολογεί τέτοια εκτίναξη τιμών.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι μεγάλοι βγάζουν τρελά λεφτά!
Ο μεγαλύτερος LNG trader στον κόσμο, η Shell, εμφάνισε κέρδη 9,5 δισ δολ στο εννεάμηνο. Για την Exxon Mobil, τα κέρδη των πρώτων εννέα μηνών, εκτινάχθηκαν στα 42,9 δισ. δολάρια έναντι 14 δισ. το 2021. Δηλαδή 206%! Και η ιταλική Eni ανακοίνωσε διπλασιασμό κερδών, στα 16,27 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Politico, η ευρωπαϊκή εταιρεία με τα περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια αμερικανικού αερίου δεν είναι άλλη από τη γαλλική TotalEnergies.
Μόλις πριν ένα μήνα, ο CEO της TotalEnergies Ζαν Πιερ Σμπρερ έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι η εταιρεία του έχει πρόσβαση σε 10 εκατ. τόνους αμερικανικού LNG ετησίως, που «αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για τους διαπραγματευτές μας, καθώς μεσολαβούν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη». Και προσέθετε πως «δεδομένης της τιμής του LNG, κάθε φορτίο αντιπροσωπεύει 80 ή και 100 εκατ. δολ».
Ετερη περίπτωση είναι της ισπανικής Naturgy, που έχει συμβόλαια με την αμερικανική Cheniere για περίπου 5 εκατ. τόνους αμερικανικού LNG ετησίως. Η ισπανική εταιρεία έχει φέτος ανακοινώσει πενταπλάσια κέρδη σε σύγκριση με το 2021.
Η αλήθεια είναι ότι στον αμερικανικό κόμβο (πραγματικών συναλλαγών) Henry Hub η τιμή κινείται σταθερά όλο το τελευταίο διάστημα στα 20-25 ευρώ / MWh (6 – 8 δολ/ MMBTu). Αυτό σημαίνει ότι μετατρέποντας τα δολάρια σε ευρώ και αθροίζοντας τα μεταφορικά (περίπου 9 ευρώ/ MWh), το αμερικανικό LNG φτάνει στην Ευρώπη κοντά στα 30 ευρώ.
Το φορτίο αυτό μπορεί να πουληθεί 50-60 ευρώ η μεγαβατώρα στον ευρωπαίο αγοραστή και παλαιότερα ακόμη και 80-90 ευρώ, σε συνθήκες υψηλές ζήτησης.
Η αφορμή για το τεράστιο κύμα κερδοσκοπίας και για την εκτίναξη των τιμών βρίσκεται στις μετεωρολογικές προβλέψεις για τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το σουηδικό μετεωρολογικό ινστιτούτο (SMHI), η ηπειρωτική Ευρώπη θα δει τις θερμοκρασίες να πέφτουν σε 2 βαθμούς Κελσίου κάτω από το συνηθισμένο μέχρι και το Σαββατοκύριακο.
Τέλος ο τομέας ανάλυσης και ενεργειακών προβλέψεων Energy Quantified της Montel αναθεώρησε τις θερμοκρασίες στη Γερμανία κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου για την επόμενη εβδομάδα, σε περίπου 2,2 βαθμούς Κελσίου κάτω από το κανονικό.
Προφάσεις εν αμαρτίαις φυσικά που πληρώνει ο δύσμοιρος καταναλωτής…
Διαβάστε ακόμη:
- ESPN: Έριξε «βόμβα» για το μέλλον του Γιάννη Αντετοκούνμπο – Φεύγει από τους Μπακς;
- Ινδονησία: Στη φυλακή όποιος κάνει σεξ και δεν είναι παντρεμένος
- Εορταστικό ωράριο καταστημάτων: Ξεκινά στις 11/12 – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Κάνιε Γουέστ: «Μου αρέσει ο Χίτλερ, βλέπω καλά πράγματα σε εκείνον»