Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Shell ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη για το γ’ τρίμηνο του έτους, αλλά τα χαμηλότερα έσοδα από τη διύλιση και τις εμπορικές συναλλαγές έβαλαν “τέλος” στο υψηλό ρεκόρ των προηγούμενων τριών μηνών της.

Πιο συγκεκριμένα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη $9,45 δισ. για τους τρεις μήνες που έληξαν το Σεπτέμβριο, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδη $9,5 δισ σύμφωνα με τη Refinitiv. Η εταιρεία παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη $4,1 δισ. σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ σημείωσε τεράστια κέρδη ύψους $11,5 δισ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Μεγαλύτερο μέρισμα κατά 15%

Η Shell είπε ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμά της ανά μετοχή κατά περίπου 15% για το δ’ τρίμηνο του 2022, το οποίο θα καταβληθεί τον Μάρτιο του 2023. Παράλληλα, ανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς μετοχών, το οποίο πρόκειται να οδηγήσει σε επιπλέον διανομή $4 δισ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη κυκλοφορία των κερδών της. Οι μετοχές της Shell αυξήθηκαν πάνω από 41% σε ετήσια βάση. Η πετρελαϊκή εταιρεία με έδρα το Λονδίνο ανέφερε συνεχόμενα τρίμηνα κέρδη ρεκόρ “κλείνοντας” το α’ εξάμηνο του 2022 επωφελούμενη από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, προειδοποίησε σε μια ενημέρωση νωρίτερα μέσα στο μήνα, ότι τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης και χημικών προϊόντων και η συρρίκνωση των συναλλαγών στο φυσικό αέριο είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Την Πέμπτη, η εταιρεία δήλωσε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας προσφοράς προϊόντων συνέβαλε σε χαμηλότερα περιθώρια διύλισης το τρίτο τρίμηνο και τα κέρδη από τις εμπορικές συναλλαγές φυσικού αερίου μειώθηκαν επίσης. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του ομίλου έρχονται αμέσως μετά την ανακοίνωσή του ότι ο CEO της εταιρείας, Ben van Beurden θα παραιτηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους μετά από σχεδόν μια δεκαετία στο τιμόνι της Shell. Ο Wael Sawan, θα γίνει ο επόμενος διευθύνων σύμβουλός της την 1η Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε ακόμη: