Σήμερα (26/01), η Toyota Motor ανακοίνωσε ότι ο Άκιο Τογιόντα θα παραιτηθεί τον Απρίλιο από Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, παραδίδοντας το «πηδάλιο» της ιαπωνικής εταιρείας, εν μέσω της πρόκλησης προσαρμογής στις μεταφορές μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Ο 53άχρονος Κότζι Σάτο, ο οποίος εκτελεί χρέη Προέδρου στη Lexus, της μάρκας αυτοκινήτων πολυτελείας της Toyota, θα αποτελέσει τον νέο CEO, τονίσθηκε από την εταιρεία.

Ο νυν Πρόεδρος, Τακέσι Ουτσιγιαμάντα, θα παραιτηθεί από το αξίωμα, αλλά θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Τογιόντα θα γίνει Πρόεδρος, στο πλαίσιο σειράς αλλαγών που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Το ζήτημα διαδοχής του Άκιο Τογιόντα, 66άχρονου εγγονού του ιδρυτή της εταιρείας, απασχολούσε όλο και περισσότερο τους επενδυτές. Ωστόσο, ο χρόνος της επίσημης ενημέρωσης, εξέπληξε πολλούς.

Υπό τον Τογιόντα, η αυτοκινητοβιομηχανία υιοθέτησε μία βραδεία προσέγγιση στα ηλεκτρικά οχήματα, υποστηρίζοντας ότι η υβριδική τεχνολογία, της οποίας υπήρξε πρωτοπόρος με το Prius, θα παραμείνει σημαντική, μαζί με τις επενδύσεις της εταιρείας στο υδρογόνο. Αυτή η προσέγγιση προκάλεσε επικρίσεις από επενδυτές και ακτιβιστές, οι οποίοι άλλοτε επαινούσαν τις τεχνολογικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της Toyota.

Ο Τογιόντα ανέφερε πως αποστολή του Σάτο θα είναι η μεταμόρφωση της Toyota σε μία «εταιρεία κινητικότητας». Ο νέος CEO υποστήριξε ότι τού πρότεινε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο τέλος του περασμένου έτους, όταν βρίσκονταν αμφότεροι στην Ταϊλάνδη, στο περιθώριο εκδήλωσης για την 60ή επέτειο παρουσίας της Toyota. «Μπορείς να γίνεις ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος;», ανέφερε ο Σάτο πως τον ρώτησε ο Τογιόντα. «Δεν ήξερα πώς να απαντήσω. Νόμιζα ότι ήταν ένα αστείο», συνέχισε ο Σάτο.

Ο Άκιο Τογιόντα «έπλεξε» το εγκώμιο των αρετών του διαδόχου του, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, κάνοντας λόγο για τα «νιάτα», την αγάπη του για τα αυτοκίνητα και τον δυναμισμό της ομάδας του. «Με σκοπό να προωθήσουμε την αλλαγή σε μία εποχή κατά την οποία, το μέλλον είναι απρόβλεπτο, ο επικεφαλής οφείλει να συνεχίσει να βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου. Για αυτό, η αντοχή, η ενέργεια και το πάθος είναι απαραίτητα.

Είναι νέος και έχει συναδέλφους στο ίδιο μήκος κύματος, περιμένω ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει τα όρια που δεν μπόρεσα εγώ να ξεπεράσω», σημείωσε ο Άκιο Τογιόντα. Οι αλλαγές αναμένεται να επισημοποιηθούν κατά την τακτική Γενική Συνέλευση του ομίλου, αργότερα εφέτος.

Διαβάστε ακόμη: