Αρκετές συζήτησεις προκάλεσε μια δήλωση της Ματίνας Παγώνη για τη «νόσο Χ», η οποία μπορεί να φέρει μια «νέα πανδημία» και θα είναι «50 – 70% πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό».
Αν και η δήλωση αυτή προκάλεσε ανησυχία και έγινε viral, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει «νόσος Χ». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρησιμοποιεί απλά αυτή την ονοματοδοσία για την επόμενη, πιθανή νέα ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, με πολλά κρούσματα και θανάτους ανά τον κόσμο.
Πράγματι, πρόσφατα ο ΠΟΥ έκρουσε «καμπανάκι» για την επόμενη πανδημία, η οποία θα είναι πιο θανατηφόρα από αυτή της Covid-19.
Tι ακριβώς είναι η «νόσος Χ»
Η «νόσος Χ» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ για να αναφερθεί σε ένα υποθετικό, άγνωστο παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει μελλοντική επιδημία ή πανδημία.
Αποτελεί ουσιαστικά μια υπενθύμιση ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε πού ή πότε θα εμφανιστεί η επόμενη μεγάλη πανδημία, για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε διεθνές επίπεδο για κάποιο άγνωστο παθογόνο.
Σύμφωνα με την ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με το θέμα, δεν είναι γνωστό ακόμη αν θα είναι ιός, βακτήριο, μύκητας ή κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό. Και ως ασθένεια, το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχουν σε πρώτο χρόνο εμβόλια ή διαθέσιμες θεραπείες.
«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για την επόμενη πανδημία
Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ που διεξάγεται στην Γενεύη από τις 21 έως τις 30 Μαΐου, ο επικεφαλής του Οργανισμού κάλεσε τις χώρες να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία.
Συγκεκριμένα, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι είναι η ώρα για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων με στόχο την πρόληψη της επόμενης πανδημίας.
«Δεν μπορούμε να το αναβάλουμε», είπε προειδοποιώντας ότι η επόμενη πανδημία «είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει την πόρτα». «Αν δεν κάνουμε εμείς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, τότε ποιος θα τις κάνει; Και αν δεν τις κάνουμε τώρα, τότε πότε;», είπε.
Η δεκαήμερη συνέλευση του ΠΟΥ συμπίπτει με την 75η επέτειο από την ίδρυσή του και θα συζητήσει τα παγκόσμια προβλήματα υγείας, ανάμεσά τους και τις μελλοντικές πανδημίες.
Οι 194 χώρες μέλη διαπραγματεύονται μεταρρυθμίσεις στους δεσμευτικούς κανόνες που ορίζουν τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση διεθνούς απειλής για την υγεία και επεξεργάζονται μία ευρύτερη συνθήκη πανδημίας που αναμένεται να επικυρωθεί τον επόμενο χρόνο.
«Μια δέσμευση αυτής της γενιάς επί συμφωνίας για τις πανδημίες είναι σημαντική, διότι αυτή είναι η γενιά που δοκίμασε πόσο φοβερός μπορεί να γίνει ένας μικρός ιός», δήλωσε ο Τέντρος.