Τελικά έπεσαν έξω τα γκάλοπ στην Κύπρο; Ως σαφής απόδειξη ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν τραγικά έξω αφού δεν μπορούν να προσμετρήσουν τις υπόγειες διεργασίες του εκλογικού σώματος , προβάλλονται από πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης τα χθεσινά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Το συμπέρασμα που προβάλλεται απλό, ενόψει και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα.

Αφού στην Κύπρο, που δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρίες δημοσκοπήσεων με έδρα την Αθήνα, δεν πρόβλεψαν τη σειρά των νικητών, αυτό θα συμβεί και την Ελλάδα , τα αποτελέσματα είναι αναξιόπιστα.

Συμβαίνει όμως αυτό; Πράγματι οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο υπερτιμούσαν το ποσοστό του ανεξάρτητου υποψηφίου και νικητή των εκλογών πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και υποβάθμιζαν το αποτέλεσμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη ανεξάρτητου υποψηφίου , που υποστηρίχθηκε από το αριστερό ΑΚΕΛ.

Επίσης δεν απέδιδαν μεγαλύτερο βάρος στο ποσοστό του Αβέρωφ Νεοφύτου υποψηφίου του Δημοκρατικού Συναγερμού κυβερνώντος κόμματος , από το οποίο προέχεται ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Για να είμαστε αντικειμενικοί η αφετηρία όλων των δημοσκοπήσεων , αναφερόταν σε μεγάλες διαφορές, όμως κατά τις τελευταίες 15 μέρες διαφαινόταν ότι ο Χριστοδουλίδης δεν μπορούσε να συγκεντρώσει το θηριώδες ποσοστό άνω του 40% που αρχικά του αποδιδόταν.

Αυτό γιατί μπορεί να κατόρθωσε να διχάσει τον ΔΗΣΥ και να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων , αλλά δεν πέτυχε να διεισδύσει στην αριστερά.

Αντίθετα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υποψήφιος του ΑΚΕΛ , πέτυχε εκτός τους στενού κομματικού πυρήνα να εξασφαλίσει ψήφους και πέραν της αριστεράς , εξαιτίας της προσωπικότητας του , αφού επί σειρά ετών διετέλεσε βασικός διαπραγματευτής του Κυπριακού και αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ.

Μπορεί να ανατραπεί η διαφορά μεταξύ Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη κατά το δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής: Αριθμητικά οι 2,4 μονάδες εύκολα ανατρέπονται , ωστόσο είναι πολιτικά πολύ δύσκολα , αφού οι ψηφοφόροι του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου , θα προτιμήσουν τον ιδεολογικά εγγύτερα Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εκτός και αν η πόλωση μεταξύ των δύο υποψηφίων κατά το α΄γύρο,- ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατηγορήθηκε ως «αποστάτης»- έχει αφήσει βαθιές πληγές στο κυπριακό εκλογικό σώμα .

Υπάρχει, μία ακόμη εκδοχή: Η δεκαετής θητεία του Νίκου Αναστασιάδη να έχει τόσο κουράσει – υπάρχει και στην Κύπρο σκάνδαλο παρακολουθήσεων με το Predator – ώστε η παρασχεθείσα υποστήριξή του στον Χριστοδουλίδη να «κάψουν» την υποψηφιότητά .

Προς το παρόν αυτό μοιάζει σχεδόν αδύνατο, αλλά έχουμε σχεδόν μια βδομάδα μέχρι την κάλπη της επόμενης Κυριακής.

Διαβάστε ακόμη: