Σήμερα το μεσημέρι (07/03), πραγματοποιήθηκε στην Αγία Έδρα, η –ιστορικής σημασίας– τελετή δωρεάς των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα που –έως τώρα– βρίσκονταν στα Μουσεία του Βατικανού και τα οποία, αύριο, θα αποσταλούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για προσωπική απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου και για δωρεά του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Την ελληνική κυβέρνηση, στην τελετή, εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Αρχιεπίσκοπο, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος, π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης. Η Αγία Έδρα και ο Πάπας Φραγκίσκος, εκπροσωπήθηκαν από τον Πρόεδρο του κυβερνείου του Κράτους του Βατικανού, Καρδινάλιο Φερνάντο Βέρχεθ Αλζάγα.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «με μία ιδιαίτερα γενναιόδωρη χειρονομία και ένα δείγμα πνευματικής και φιλάδελφης σχέσης, ανάμεσα στην ορθόδοξη και την καθολική εκκλησία, ο Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αυτά τα τρία θραύσματα, προκειμένου να επανενωθούν με τα γλυπτά που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θραύσματα του Παρθενώνα, Βατικανό.

Πραγματικά, αποτελεί ιστορική στιγμή. Για την Ελλάδα, το Βατικανό και τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα, αλλά νομίζω ότι πρόκειται και για ένα πολύ μεγάλο μήνυμα διαλόγου, συμφιλίωσης και ειρήνης. Αισθανόμαστε ευγνώμονες για ετούτη την χειρονομία, σε αυτή την δύσκολη στιγμή που βιώνει ο ελληνικός λαός, μετά την τρομερή τραγωδία στα Τέμπη. Αισθανόμαστε ευγνώμονες, διότι ο Πάπας και η καθολική εκκλησία έχουν ενώσει τις προσευχές τους, για τα παιδιά που χάθηκαν, αλλά και για τη στήριξη των οικογενειών τους», ανέφερε η κ. Υπουργός, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, το πρώτο θραύσμα που επιστρέφεται, είναι μία κεφαλή εφήβου, το δεύτερο ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς και το τρίτο, είναι μία ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Θραύσματα του Παρθενώνα, Βατικανό.

«Ήταν μία προσωπική επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου. Μία ημέρα, με κάλεσε και μού είπε ότι “αποφάσισα να δωρίσουμε τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, κάνε ό,τι χρειάζεται”. Παράλληλα, έγραψε επιστολή και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κάνοντας γνωστή την απόφασή του, ενώ, ήλθε σε επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Υπουργό Πολιτισμού», τόνισε ο Φερνάντο Βέρχεθ Αλζάγα. Ακόμη, σημείωσε πως «είναι μία ακόμη ένδειξη φιλίας και βούλησης να συνεχίσουμε στην οδό του οικουμενικού διαλόγου, κάτι που ο Πάπας εξέφρασε ξεκάθαρα με τη δωρεά του».

Σύμφωνα με τον Καρδινάλιο, με αυτήν την πράξη, ο Ποντίφικας «επιβεβαίωσε την φιλία του, με την ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδος, με θέληση να συνεχισθούν τα βήματα προόδου, αλλά και οι πολιτιστικές ανταλλαγές με τα Μουσεία του Βατικανού». «Με αυτόν τον στόχο, οι Διευθυντές έχουν ήδη συγκεκριμένα σχέδια για την ανάπτυξη της συνεργασίας τους».

Ο π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης τόνισε ότι «μετείχα, σήμερα, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, σε μία όντως ιστορική στιγμή. Πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικότατο βήμα και δόθηκε μία ιστορική διάσταση σε αυτό το γεγονός, καθώς, δι’ αυτής της πρωτοβουλίας του Πάπα Φραγκίσκου, αφενός επανενώνονται κάποια από τα μάρμαρα που έλειπαν από τον Παρθενώνα (και επουλώνονται μερικώς, πληγές και τραύματα του παρελθόντος) και αφετέρου αποδεικνύεται πως όταν οι χριστιανοί συνεργάζονται, μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και να δώσουν, μαζί, λύσεις πρακτικές σε προβλήματα χρονίζοντα και σε ιστορικές εκκρεμότητες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλο αυτό ολοκληρώνεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, η οποία βρίσκεται υπό τις συνέπειες της τραγωδίας των Τεμπών, όπου τόσοι νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αυτή η ημέρα μάς δίνει λίγη αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον. Ευχή του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και όλων μας, είναι η πρωτοβουλία και η πράξη του Πάπα Φραγκίσκου να βρει κι άλλους μιμητές και να πετύχουμε πραγματικά την επανένωση όλων των γλυπτών του Παρθενώνα, στο ίδιο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», ολοκλήρωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος.

Θραύσματα του Παρθενώνα, Βατικανό.

Ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, υποστήριξε πως «μέσα από τη χαρά που με διέπει, θέλω να πω ένα “ευχαριστώ” από καρδιάς, για τη γενναιοδωρία του Πάπα και της καθολικής εκκλησίας να επιστρέψει αυτά τα τρία γλυπτά από τη μετόπη, τη ζωφόρο και το αέτωμα του Παρθενώνα, στην Αθήνα, το Μουσείο της Ακρόπολης, ώστε να επανενωθούν για πάντα, με τον μνημείο στο οποίο ανήκουν.

Ο Παρθενώνας είναι το οικουμενικό μνημείο, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη ανθρωπότητα και η πράξη του Πάπα επιδεικνύει ότι πράγματι, πρέπει να βαδίζει κανείς, στην οικουμενική αλήθεια της ενότητας και επομένως, υπό αυτή την έννοια, με αναφορά στο παγκόσμιο μνημείο, που είναι ο Παρθενώνας».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να πρόκειται για μήνυμα προς άλλες κατευθύνσεις, ώστε να ληφθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες για την επανένωση του Παρθενώνα, ο κύριος Σταμπολίδης απάντησε ότι «έχει ήδη συντελεστεί η έλευση του θραύσματος από το Παλέρμο της Σικελίας» και ότι «σε αυτό, προστίθενται τα τρία συγκεκριμένα από το Βατικανό και γίνονται προσπάθειες, συνεχώς και για τα υπόλοιπα κομμάτια».

«Λόγω του γεγονότος ότι ο βρετανικός λαός έχει ήδη εκφρασθεί με το 78% των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τους Sunday Times, κάποια στιγμή και οι ιθύνοντες, φίλοι μας Βρετανοί, θα καταλάβουν ότι αυτό που ενώνει ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό, τη δημοκρατία και το ίδιο το μνημείο, είναι ότι όλα αυτά τα γλυπτά πρέπει επιστρέψουν στο σπίτι τους», ολοκλήρωσε ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

Διαβάστε ακόμη: