Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης των Sunday Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τη δυναμική που έχει αποκτήσει τον τελευταίο καιρό, το πάγιο ελληνικό αίτημα της επιστροφής τους, στην πατρίδα μας.

Πρόκειται για διαδικτυακή δημοσκόπηση, με αφορμή το άρθρο της προηγούμενης Κυριακής για την επιστροφή των Γλυπτών και τη συνέντευξη του Αναπληρωτή Διευθυντή του Μουσείου.

Η πλατφόρμα δημοσκόπησης άνοιξε για επτά ημέρες, αποφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το 78% υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και το 22% δηλώνει ότι αυτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με τη γνώμη 11.315 αναγνωστών που απάντησαν.

Δημοσκόπηση Sunday Times.

Προσθέτως, δημοσιεύονται τα σχόλια πολλών αναγνωστών που υποστηρίζουν το δίκαιο αίτημα, όπως αυτό του Στήβεν Φράι, ο οποίος γράφει με τον τίτλο «Επιτέλους, ανακούφιση» ότι άλλαξε η στάση του Βρετανικού Μουσείου και πλέον, υπάρχει μία «ρεαλιστική προοπτική» για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο άρθρο της περασμένης εβδομάδας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, είχε υπογραμμίσει ότι είναι εφικτή μία «συνεργασία του Παρθενώνα» με την Ελλάδα, ακολουθώντας τη νέα ρητορική του Μουσείου, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είχε τονίσει ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα.

Ωστόσο, δε γίνεται ξεκάθαρο με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς η προοπτική δανείου είναι καθόλα απορριπτέα από την Αθήνα, καθώς προϋποθέτει αναγνώριση ιδιοκτησίας του Βρετανικού Μουσείου.

Η τελευταία επίσημη δημοσκόπηση της YouGov πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και έδειξε ότι 59% υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα από όπου προήλθαν.

Η νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση, όχι μονάχα επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη σαρωτική πλειοψηφία υποστήριξης του δικαίου αιτήματος της Ελλάδας, αλλά δείχνει και «εκρηκτική» άνοδο των υποστηρικτών της.

Η επιστολή του Στήβεν Φράι:

«Επιτέλους, ανακούφιση

Το χαρακτηριστικό άρθρο της Σάρα Μπάξτερ έδειξε ότι για πρώτη φορά έπειτα από γενιές, υπάρχει μία ρεαλιστική προοπτική τα γλυπτά του Παρθενώνα –που, άλλωστε, αποτελούν ένα ενιαίο έργο τέχνης– να επανενωθούν στη γενέτειρά τους, την Αθήνα.

Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου για την προοπτική μίας συνεργασίας του Παρθενώνα κάνουν όσους από εμάς παρακολουθήσαμε αυτό το θέμα, να αναπνεύσουμε ανακούφιση.

Υπάρχει, πλέον, μία πραγματική πιθανότητα για λύση που θα αποφέρει οφέλη τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και την Ελλάδα.

Μπορούμε επιτέλους να απομακρυνθούμε από δύο αιώνες πικρής αλλά στείρας νομικής διαμάχης και να επικεντρωθούμε αντ’ αυτού σε μία ανταλλαγή στην οποία άλλα πολύτιμα αντικείμενα από την Ελλάδα –πολλά αφανή στο παρελθόν– μπορούν να μοιραστούν με το Βρετανικό Μουσείο ως αναγνώριση του ρόλου, ως το κορυφαίο εγκυκλοπαιδικό μουσείο του κόσμου.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά είναι καιρός να προχωρήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο. Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος και δόξα Αθηνά, είναι ξεκάθαρο ότι τελικά υπάρχει θέληση».

Στήβεν Φράι, ηθοποιός και αγωνιστής, London SW1».