Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, οι χώρες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους. Οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να εργάζονται για να σώσουν ζωές ανθρώπων, αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες.

Οι ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών της NASA πρόκειται να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό “FINDER” για να εντοπίσουν τις πιο μικροσκοπικές κινήσεις του σώματος που προκαλούνται από βασικές λειτουργίες ζωής στην Τουρκία, η οποία επηρεάστηκε κυρίως από τον σεισμό.

Το ακρονύμιο Finding Individuals for Disaster Emergency Response, ή αλλιώς το FINDER χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ μικροκυμάτων για να βρει επιζώντες κάτω από ερείπια ή σε χιονοστιβάδες ανιχνεύοντας εξ αποστάσεως τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή τους, σύμφωνα με το Space.com.

Η NASA ανέφερε ότι η τεχνολογία μεταφέρθηκε στην Τουρκία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Από τους δύο σεισμούς 7,8 και 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου, περισσότερα από 41.000 θύματα ανακαλύφθηκαν νεκρά κάτω από τα συντρίμμια.

Μια ομάδα από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA δημιούργησε την τεχνολογία FINDER

Μετά τον τρομερό σεισμό στην Αϊτή το 2010, μια ομάδα από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια δημιούργησε την τεχνολογία FINDER, την οποία αργότερα εμπορευματοποίησε ο όμιλος SpecOps με έδρα τη Φλόριντα.

«Η καρδιά και το μυαλό της NASA είναι με αυτούς που επλήγησαν από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA. «Η NASA είναι τα μάτια μας στον ουρανό και οι ομάδες εμπειρογνωμόνων μας εργάζονται σκληρά για να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες από τον στόλο μας που παρατηρεί τη Γη στους πρώτους ανταποκριτές στο έδαφος».

Σύμφωνα με τη NASA, στην ταραχώδη κατάσταση έρευνας και διάσωσης, η ικανότητα του FINDER να διακρίνει μεταξύ της κίνησης του ανθρώπου και της μηχανής —ακόμα και μεταξύ ανθρώπων και ζώων— είναι ζωτικής σημασίας.

Τα πρωτότυπα κατασκευάστηκαν μέσα σε μια θήκη Pelican, μια ανθεκτική θήκη μεταφοράς που χρησιμοποιείται συχνά για τη μεταφορά ακριβών εργαλείων και συσκευών. Το προσωπικό πρώτων βοηθειών είναι εξοικειωμένο με τη συσκευασία και τη συντήρηση των σακουλών Pelican επειδή διαθέτει άλλο εξοπλισμό.

Διαβάστε ακόμη: