Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN, ο εφέτης ανακριτής ανοίγει τη «βεντάλια» του και γι’ αυτό ασκήθηκαν και άλλες διώξεις για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών άσκησε ποινική δίωξη κατά του πρώην διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ και δύο μελών της επιτροπής που εισηγήθηκαν για τη μετάταξη του 59χρονου στη θέση του σταθμάρχη, αφού το όριο ηλικίας ήταν τα 47 έτη και εκείνος προσελήφθη στα 59 του.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φύγουν οι κλήσεις από το γραφείο του εφέτη ανακριτή και έτσι έχουμε έναν νέο κύκλο διώξεων που ξεκινά με τα παραπάνω τρία υψηλόβαθμα πρόσωπα του ΟΣΕ.

Τέμπη: Τι λέει το πόρισμα για την τραγωδία

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Μεταφορών έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο το πόρισμα της επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη.

Το Πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αφορά τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα με πυρκαγιά που έλαβε χώρα στις στις 28 Φεβρουαρίου στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Τα βασικά συμπεράσματα που καταλήγει η Επιτροπή είναι τα εξής:

Τα προβλήματα των Ελληνικών Σιδηροδρόμων είναι χρόνια και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την σταδιακή προτίμηση των πολιτών σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης λόγω και της ανάπτυξης των οδικών αξόνων και των άλλων μορφών μετακίνησης όπως η αεροπλοΐα.

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συνόλου των συμβάσεων για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που οφείλεται σε όλους τους εμπλεκόμενους στις διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και την κακή οργάνωση και εκτέλεση τους από τις αναθέτουσες αρχές.

Ειδικότερα αναφέρονται οι 11 συνολικές παρατάσεις της επίμαχης σύμβασης 717/14 και αναδεικνύονται οι σοβαρές καθυστερήσεις κυρίως της περιόδου 2015 – 2019 μνημονεύοντας και τους σχετικούς ελέγχους της ΕΔΕΛ και της ΕΑΔ.

Στο σταθμό Λάρισας υπήρχε κατά το χρόνο του δυστυχήματος σηματοτεχνική κάλυψη για την περιοχή του σταθμού και λειτουργούσε και λειτουργεί τοπικός πίνακας τηλεχειρισμού του σταθμού που διαθέτει όλες τις αναγκαίες ενδείξεις για να μπορεί ο σταθμάρχης να έχει την απαραίτητη εικόνα.

Διαβάστε περισσότερα