Με εντυπωσιακή υπερκάλυψη, τόσο για το ελληνικό, όσο κυρίως για το διεθνές βιβλίο, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το placement της Τράπεζας Πειραιώς, με την τιμή διάθεσης των μετοχών, κυριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), να έχει «κλειδώσει» στο ανώτατο εύρος, ήτοι τα τέσσερα ευρώ.

Ειδικότερα, στις 16.00 έκλεισε το ηλεκτρονικό βιβλίο που άνοιξε αρχές της εβδομάδας, τόσο για Ελλάδα, όσο και για εξωτερικό, με την τρίτη και τελευταία ημέρα της διαδικασίας να επιβεβαιώνει το εκρηκτικό ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές προσέγγισαν τα 13 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξε υπερκάλυψη κατά 10 φορές. Ειδικά δε, στο σκέλος των long term επενδυτών, που είναι, άλλωστε και η «δεξαμενή», για την οποία ενδιαφέρεται το Ταμείο για την πώληση του 27%, οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως μέχρι χθες το μεσημέρι είχε καταγραφεί υπερκάλυψη 1,5 φορά, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική.

Όσον αφορά στο ελληνικό βιβλίο, αυτό φέρεται να συγκέντρωσε προσφορές, ύψους άνω των 550 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στους εγχώριους επενδυτές θα κατανεμηθεί το 15% των αρχικά προσφερόμενων μετοχών, δηλαδή, 41.262.118 μετοχές, εκ των οποίων το 30% θα κατευθυνθεί για την ικανοποίηση αιτήσεων ιδιωτών και έως 70% σε ειδικούς επενδυτές. Δεδομένου, ωστόσο, ότι το Ταμείο ενέκρινε τη διάθεση του συνόλου των μετοχών (27%), μπορεί να επιλέξει κατά τη διακριτική του ευχέρεια πως θα κατανεμηθεί η προσφορά μεταξύ ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς.

Η θερμή ανταπόκριση από πλευράς της επενδυτικής κοινότητας ήταν, άλλωστε και ο λόγος που το Ταμείο, με back to back ανακοινώσεις του, όρισε την τιμή διάθεσης στο ανώτατο εύρος, δηλαδή, τα τέσσερα ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το «πακέτο» της τράπεζας διατίθεται με premium, δεδομένου ότι την τελευταία συνεδρίαση πριν το placement η μετοχή έκλεισε στα 3,98 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο ενημερωτικό δελτίο είχε υπολογιστεί ένα εύρος μεταξύ 3,70 ευρώ και τέσσερα ευρώ, το κατώτερο μέρος του οποίου περιορίστηκε σε 3,90 ευρώ σήμερα το πρωί. Μία ώρα δε, πριν το κλείσιμο του βιβλίου το Ταμείο επανήλθε με ανακοίνωσή του, δίνοντας ως ενδεικτική τιμή διάθεσης τα τέσσερα ευρώ. «Από την 6η Μαρτίου 2024 οι διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις αγοράς προσφερόμενων μετοχών κάτω από το ποσό των τεσσάρων ευρώ πιθανότατα δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο ανώτατο εύρος των 4 ευρώ όλα δείχνουν πως κλειδώνει το placement για τη διάθεση ποσοστού 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Το ΤΧΣ με ανακοίνωσή του ανέφερε προ ολίγου πως από σήμερα 6 Μαρτίου 2024, τελευταία ημέρα της διαδικασίας, οι διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις αγοράς μετοχών κάτω από το ποσό των 4 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή πιθανότατα δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή. 

Με ανακοίνωσή του το Ταμείο αναφέρει:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και σε συνέχεια ανακοίνωσης δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα (06.03.2024), και σύμφωνα με την σημερνή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του (06.03.2024), το ΤΧΣ ανακοινώνει ότι από την 6 Μαρτίου 2024, οι διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις αγοράς Προσφερόμενων Μετοχών κάτω από το ποσό των τεσσάρων (€4,00) Ευρώ ανά Προσφερόμενη Μετοχή πιθανότατα δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 11 το πρωί το ΤΧΣ στην πρώτη ανακοίνωσή του ανέφερε: το στενότερο εύρος τιμών εντός του Εύρους Τιμών για τη διεθνή προσφορά, ήτοι από €3,90 σε €4,00 ανά Προσφερόμενη Μετοχή (“Στενότερο Εύρος Τιμών”).

Διαβάστε ακόμη: