«Ταύρος» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δηλώνουν οι αναλυτές της Euroxx, εν αναμονή αναβαθμίσεων, με τα  οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου και β’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για ένα ισχυρό τρίμηνο για τις τράπεζες, λόγω της ηπιότερης πτώσης των NII (επιτοκιακά έσοδα), της βελτίωσης στην αύξηση των δανείων, της διψήφιας αύξησης των προμηθειών, του περιορισμένου λειτουργικού κόστους, καθώς και του χαμηλού κόστους κινδύνου.

Η Euroxx δίνει σύσταση overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και οι τιμές στόχοι που θέτει έχουν ως εξής:

Για την Eurobank  2,5 ευρώ και περιθώριο ανόδου 12%, για την Εθνική Τράπεζα 9,8 ευρώ και περιθώριο ανόδου 16%, για την Alpha Bank 2,4 ευρώ και περιθώριο ανόδου 38% και για την Τρ. Πειραιώς  τα 5,4 ευρώ και περιθώριο ανόδου 38%.

Έρχονται αναβαθμίσεις

Ενόψει ενός σταθερού (solid) τριμήνου, αναμένει από τις διοικήσεις να αναβαθμίσουν περαιτέρω τους στόχους τους για το 2024 και «βλέπει» ένα upside risk στις προβλέψεις της.

Η Euroxx παραμένει bullish για τις ελληνικές τράπεζες που διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με 6x στον δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) το 2024 και το 2025, δηλαδή με discount 15-20% σε σχέση με τους ομοτίμους της ΕΕ (7x με 7,5x στον δείκτη P/E).

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για ένα ισχυρό β’ τρίμηνο, αναμένοντας αναβαθμίσεις στο guidance (καθοδήγηση) των διοικήσεων των τραπεζών για το σύνολο του 2024. Συγκεκριμένα, περιμένει ότι ο κλάδος θα υποχωρήσει κατά 4% σε τριμηνιαία βάση (έναντι -2,5% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο του 2024) λόγω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων, των χαμηλότερων εταιρικών spreads και των νέων εκδόσεων MREL.

Ωστόσο, η πτώση των NII κινείται με πιο ήπιους ρυθμούς από τις προσδοκίες της Euroxx για ολόκληρο το έτος λόγω των πιο αργών μειώσεων επιτοκίων, της βελτίωσης των νέων εκταμιεύσεων το β’ τρίμηνο (με ανοδικά ισοζύγια σε τριμηνιαία βάση και σταθερό Ιούνιο, αντιστρέφοντας το αδύναμο α’ τρίμηνο) και της αργής μετατόπισης των καταθέσεων σε προθεσμιακές (σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη σε τριμηνιαία βάση).

Τα αποτελέσματα θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν από την ισχυρή αύξηση των προμηθειών, τη συνεχή συγκράτηση του κόστους και το χαμηλό κόστος κινδύνου με περιορισμένες νέες ροές «κόκκινων» δανείων (NPL).

Συνολικά, η Euroxx αναμένει ένα ισχυρό τρίμηνο και περαιτέρω αυξήσεις στο guidance που παρέχεται για το 2024, με upside risk στις προβλέψεις της.

Διαβάστε ακόμη: