Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που θα διασφαλίσει την κερδοφορία της τράπεζας παρά τη μείωση των επιτοκίων και στο μέλλον κινείται η Alpha Bank που έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο της επιχειρηματικής της λειτουργίας, τόνισε ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στην τακτική γενική συνέλευση της Alpha Bank.

Η Alpha Bank δίνει έμφαση στην επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνολογία για την τράπεζα  και τον επιχειρηματικό κόσμο της πατρίδας μας σημείωσε ο CEO της τράπεζας κ.  Ψάλτης κατά τη διάρκεια της. Ζητάμε από τους πελάτες μας είπε να θέτουν υψηλότερους στόχους και τους ζητάμε  να προχωρούν με  καινοτομία, παράγοντας προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας σημείωσε. Επιτακτική  κρίνει η διοίκηση της Alpha Bank την ανάγκη η πολιτεία να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να προχωρήσει σε μια δίκαιη διανομή πλούτου.

H συνεργασία με την Unicredit

Το 2023 αποτελεί  έτος σταθμό σημείωσε ο κ. Ψάλτης. Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Unicredit που εξαγόρασε το ποσοστό του ΤΧΣ, ο κ. Ψάλτης  επεσήμανε πως η τράπεζα δεν επεδίωξε απλώς την πώληση μετοχών αλλά διασφάλισε  έναν ξένο στρατηγικό επενδυτή. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια στους μετόχους.

Η περίοδος της κρίσης έχει οριστικά παρέλθει είπε ο κ. Ψάλτης επισημαίνοντας πάντως πως η τράπεζα  εργάζεται σκληρά για να αποκαταστήσει την αλλαγή που πραγματοποίησε η κρίση στην κουλτούρα των εργασιών της. Είμαστε πια ενταγμένοι σε ένα ευρύτερο πανευρωπαϊκό δίκτυο σημείωσε ο κ. Ψάλτης και αποκτήσαμε πρόσβαση σε 13 πανευρωπαϊκές αγορές κάτι που αποτελεί ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα για τους πελάτες μας. Στο wealth management σημείωσε πως η τράπεζα ενισχύει το εύρος των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει.
Μέσα από τη συγχώνευση στη Ρουμανία η τράπεζα επιτυγχάνει τη  βέλτιστη απόδοση των κεφαλαίων της.

Ο κ. Ψάλτης δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Unicredit διότι:

– Yπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των ομάδων των δύο πλευρών  και την ταχεία υλοποίηση όσων έχουν τεθεί ως στόχοι.
-Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα είπε ο κ. Ψάλτης.

Αναφέρθηκε στις πολύ καλές επιδόσεις της τράπεζας το 2023  οι οποίες οδήγησαν τη Moody’s να αναβαθμίσει την τράπεζα σε επενδυτική βαθμίδα.

Oικονομικά στοιχεία

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση για περαιτέρω μείωση των npes της τράπεζας στο 5% το 2025. Οι νέες εκταμιεύσεις της τράπεζας ήταν  8,4 δισ. ευρώ το 2023 με καθαρή πιστωτική επέκταση 1,1 δισ. ευρώ. Παρά τις μειώσεις των επιτοκίων είπε ο κ. Ψάλτης η τράπεζα θα ενισχύσει την κερδοφορία της καθώς έχει εξασφαλίσει βιώσιμα περιθώρια κέρδους με αλλαγή του μοντέλου εργασιών της. Στη διατήρηση βιώσιμων περιθωρίων κέρδους.

Αλλαγή μοντέλου λειτουργίας εργασιών

Ο ίδιος μίλησε για μείωση του κόστους για την παραγωγή εσόδων κατά 26 μονάδες βάσης , για το νέο κατάστημα που προάγει η τράπεζα και το οποίο έχει ενισχύσει τα έσοδα της Alpha Bank κατά 41%. Σε 70 ανήλθαν τα νέα ψηφιακά προϊόντα το 2023. Το 25% των εσόδων της τράπεζας προέρχεται από ψηφιακές πωλήσεις. Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στη χρηματοδοτική σχέση της τράπεζας με την επιχειρηματικότητα καθώς έχει πελάτες  το 80% των μεγάλων και το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στοιχείο το οποίο  αυξάνει τις ευθύνες  της τράπεζας.

Η τράπεζα δημιούργησε 10 εξειδικευμένες μονάδες στους τομείς ενέργειας υποδομές στη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Η τράπεζα να είναι σε θέση να πρωταγωνιστεί σε μεγάλα έργα ανάπλασης είπε ο κ. Ψάλτης επισημαίνοντας πως η Alpha Bank αναζητά πελατεία και στο εξωτερικό. Ο ίδιος μίλησε για την πράσινη μετάβαση δέσμευση που αποτυπώνεται στα 800 εκατ. βιώσιμων εκταμιεύσεων από την τράπεζα και 3000 πράσινων στεγαστικών δανείων. Η τράπεζα θα επιχειρήσει τη διάχυση των πράσινων πόρων του RRF και σε μικρότερες επιχειρήσεις. Ο ίδιος μίλησε για την αξιοκρατία στην Alpha Bank και για ένα περιβάλλον αξιολόγησης εκτός προϋπηρεσίας και μονάδων εργασίας με βάση τις ικανότητες. Τέλος ο κ. Ψάλτης μίλησε για το έργο της τράπεζας το 2023 η οποία στάθηκε με ευαισθησία στις τοπικές κοινωνίες που επλήγησαν και στους ευάλωτους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη.

Διανομές μερισμάτων

Η τράπεζα θα πραγματοποιήσει διανομές ως εξής:

Έγκριση διανομής μερίσματος ύψους  61.133.013 σε μετρητά από ενδοομιλικά αποθεματικά μερισμάτων.
α)Έγκριση διανομής ποσού 55.919 ευρώ των ενδοομιλικών αποθεματικών μερισμάτων της Εταιρείας σε Εργαζομένους της. Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο.

β) Διανομή ποσού έως 12,6 εκατ. ευρώ από εταιρείες του Ομίλου σε επιλέξιμους Εργαζομένους τους. Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: