Ένα εναλλακτικό σύστημα χρηματοδοτήσεων για ιδιώτες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Ήδη, με τροπολογία που κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα επιτρέπεται σε επιχειρήσεις (μη τραπεζικά ιδρύματα) με μεγάλη ρευστότητα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να μπορούν να δίνουν πάσης φύσεως δάνεια (ακόμη και στεγαστικά δάνεια) υπό την εποπτεία φυσικά της ΤτΕ και εφόσον έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τέτοιες εταιρείες για παράδειγμα είναι ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, λοιπές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και όσες διαθέτουν συστήματα πληρωμών. Οι συγκεκριμένες εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να μπουν στο παιχνίδι των χρηματοδοτήσεων.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί Ταμείο Μικροπιστώσεων από το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τις 27 Ιανουαρίου μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό

Ταμείο Μικροπιστώσεων: Για μικρές επιχειρήσεις έως 10 άτομα προσωπικό

Μέχρι να γίνει όμως αυτό και να μπουν και άλλοι παίκτες στην αγορά των μικροπιστώσεων και γενικότερα των χρηματοδοτήσεων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί Ταμείο Μικροπιστώσεων από το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τις 27 Ιανουαρίου μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό.

Με την στήριξη του Ταμείου Μικροπιστώσεων, από τη λειτουργία του οποίου προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις εκ των οποίων 1.000 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ και διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το Ταμείο θα παρέχει άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα ή 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, θα παρέχεται από τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων.

Το χρηματοδοτικό κενό των 578 εκατ. ευρώ

Στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων όπως είναι και η παραπάνω είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να διευκολυνθεί η πρόσβαση περισσότερων ιδιωτών και επιχειρήσεων στον δανεισμό.

Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027 υπολογίζεται πως το κενό χρηματοδότησης στην αγορά μικροδανείων στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 578,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 750 εκατ. ευρώ.

Πολύ απλά, αυτές είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να περάσουν σήμερα το κατώφλι των παραδοσιακών τραπεζών και μπορούν να στραφούν στις εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων.

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου

Παρόλο την δυναμική αυτής της αγοράς τον ενδιαφέρον μέχρι τώρα είναι ισχνό ίσως γιατί δεν βοηθούσε ιδιαίτερα και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο πριν την αλλαγή του (τον περασμένο Δεκέμβριο). Μέχρι τώρα η ΤτΕ έχει χορηγήσει τρεις άδειες παροχής μικροπιστώσεων (microfinance) έχοντας ανοίξει την αγορά των μικροχρηματοδοτήσεων με ποσά έως 25.000 ευρώ στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις εταιρείες:

1. Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. Microfinance Solutions» (ανήκει στο ΤΜΕΔΕ και έλαβε άδεια τον Ιανουάριο 2022)

2. «Μicrosmart» ( έλαβε άδεια Μάρτιο 2023)

3. «AΦΗ Microfinance Α.Ε.» (ανήκει στην μη κερδοσκοπική εταιρεία Action Finance Initiative και έλαβε άδεια το Μάιο του ΄23)

Ενεργές πάντως στον χώρο των μικροπιστώσεων είναι και οι τράπεζες Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Attica, είτε μέσω συνεργασιών που αναπτύσσουν είτε μέσω ειδικών προγραμμάτων με την εγγύηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργανισμών.

Διαβάστε ακόμη