Αυτό το διάστημα καταγράφονται ποικίλα σενάρια και εκδοχές, σχετικά με το τι θα πράξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τα πακέτα των τραπεζικών μετοχών που κατέχει.

Τα περισσότερα φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι πολύ σύντομα και ειδικά μετά την 26η Ιουνίου, εφόσον εκλεγεί νέα κυβέρνηση, θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες αποεπένδυσης από το ΤΧΣ.

Και αυτό γιατί το ενδιαφέρον για τις τράπεζες έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στο πρώτο εφετινό εξάμηνο, καθώς η κερδοφορία τους πάει από το καλό στο καλύτερο, οι μετοχές τους αποφέρουν χρυσά κέρδη και οι κεφαλαιοποιήσεις τους έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό, προσεγγίζοντας αρκετά τα ευρωπαϊκά στάνταρ.

Όλα αυτά, συν τις ευνοϊκές εκθέσεις ξένων οίκων, που αναθεωρούν προς τα πάνω τις τιμές στόχους που δίνουν για τους τίτλους και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα, το οποίο ταυτοχρόνως, κατά τις εκτιμήσεις πολλών, ανοίγει το δρόμο στο Ταμείο, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες πώλησης των πακέτων που κατέχει.

Δεν υπάρχει πρεμούρα στο ΤΧΣ για πώληση των πακέτων των τραπεζών εδώ και τώρα!

Στο σκεπτικό, όμως, του ΤΧΣ, όπως βεβαιώνουν πηγές που έχουν γνώση των όσων συζητούνται, δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση η…πρεμούρα πώλησης πακέτων τώρα ή μέσα στο επόμενο τρίμηνο, τουλάχιστον.

Είναι εύλογο και κατά τις πληροφορίες αποφασισμένο, το Ταμείο να μην κινηθεί με γνώμονα το τι θα ήθελαν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά με την επιδίωξη του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για το Δημόσιο.

Και στη βάση αυτή, τίθεται απολύτως δικαιολογημένα το θέμα της Επενδυτικής Βαθμίδας, την οποία αναμένει η χώρα μας με αδημονία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ανάκτηση της, θα φέρει τεράστια κεφάλαια στην Ελλάδα, τα οποία τώρα δεν μπορούν να εισρεύσουν, γιατί υπάρχουν απαγορεύσεις που απορρέουν από το καταστατικό μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων και κάθε κατηγορίας funds.

Επιπλέον, όπως ορθά επισημαίνουν παράγοντες του τραπεζικού κλάδου, μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, στις οποίες θα καταγραφούν οι προοπτικές τους, όχι μόνο του 2023, αλλά και των επόμενων δύο ετών.

Συνεπώς, οι αναλυτές και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, μέσω των θα έχουν τις απαντήσεις που είναι αναγκαίες για τις περαιτέρω κινήσεις τους, μεταξύ των οποίων φυσικά συγκαταλέγεται και το ενδιαφέρον τους για τα πακέτα του ΤΧΣ.

Τράπεζες: Στόχος η επιστροφή στην αγορά των Βαλκανίων το 2023

Η πιθανή αναβάθμιση του Ιουλίου και το σενάριο του Σεπτεμβρίου!

Ακόμα και αν επιβεβαιωθεί η πλέον γρήγορη ημερομηνία αναβάθμισης, αυτή του Ιουλίου, άμεσες κινήσεις από το Ταμείο δεν πρόκειται να γίνουν.

Άλλωστε, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό του Σεπτεμβρίου, οπότε, “μέσα στο καλοκαίρι, μόνο σενάρια μπορούν να εξυφανθούν”, όπως ισχυρίζεται κορυφαία τραπεζική πηγή, που κλήθηκε από τη στήλη να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Προσθέτοντας ότι, “αν δεν ανοίξει επισήμως η διαδικασία, όσες επιστολές και να σταλούν από ενδιαφερόμενους, απλώς θα ενισχύσουν την στρατηγική του Ταμείου να μην προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις και αποφάσεις”.

Βέβαια, η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν θα αγνοηθεί, σε καμία περίπτωση, αλλά δεν θα προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, με μία από τις κυριότερες το κύρος του κάθε ενδιαφερόμενου, σε συνάρτηση με την προοπτική διακράτησης του ποσοστού που θα αποκτήσει.

Η …πρόβλεψη για το χρηματιστηριακό κλίμα το πρώτο εξάμηνο 2024

To radar παρουσιάζει επιπλέον και μία ακόμα άποψη, που δεν έχει καταγραφεί σχεδόν καθόλου μέχρι τώρα και μόνο ήσσονος σημασίας δεν είναι.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή, την οποία υιοθετούν ορισμένοι ξένοι διαχειριστές, αλλά και έμπειροι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πρέπει να λάβει υπόψη του στον όλο σχεδιασμό του και την προοπτική εισόδου του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Και μπορεί μεν να φαντάζει κάπως…μακρινό αυτό το σενάριο, αλλά μπορεί να είναι και πολύ κοντινότερο του αναμενομένου, στην περίπτωση που η επενδυτική βαθμίδα δεν έρθει τον Σεπτέμβριο, αλλά στο τέλος του χρόνου ή ακόμα και στους πρώτους μήνες του 2024.

Οπότε, ψυχραιμία και υπομονή, έχει πολύ δρόμο ακόμα η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες – την Εθνική, στην οποία κατέχει το 40%, την Πειραιώς που κατέχει το 27%, την Alpha Bank που κατέχει το 9%, ενώ για το 1,4% της Eurobank, δεν γεννάται θέμα, το θέλει η ίδια η τράπεζα, ή ο μεγαλομέτοχός της Πρεμ Γουάτσα, που έχουν επισήμως ενημερώσει SSM, ΤτΕ και ΤΧΣ.

Διαβάστε περισσότερα